wtorek, 18 marca 2014

Wytrawny Omlet z pieca

Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na omlet z pieca na słodko bez cukru, teraz najwyższy czas zadowolić tą część czytelników, którzy nie lubią słodkości .

No to jak, do dzieła.


potrzebne będą wam:
dwie miski i miseczka
piekarnik :)
blaszka najlepiej okrągła o wymiarach 24/25cm
mikser

180°C/10-20min

Składniki:

  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soli (zależy od upodobań  może być trochę więcej)
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalne)
  • 1/4 średniej papryki
  • 2 średnie pieczarki
  • pół małej cebuli
  • 3-4 plastry dowolnej szynki lub nie duży kawałek kiełbasy (może być też to i to)
  • 1 łyżka mąki żytniej (może być również pszenna)
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 180C
  2. Blaszkę wysmaruj masłem i zostaw resztę na dnie.
  3. Wszystkie warzywa umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. 
  4. Warzywa włóż do małej miseczki o oprósz większą szczyptą soli
  5. Wędline również pokroić w drobną kostkę
  6. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze solą na sztywną piane a żółtka w osobnej misce na białą masę.
  7. Do żółtek dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, następnie dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj tak aby nie wybić powietrza.
  8. Masę z żółtek teraz dodaj do białek i znów delikatnie ale dokładnie wymieszaj, dodaj resztę przypraw i znów wymieszaj.
  9. Wstaw blaszkę z samym masłem do piekarnika i od tego momentu musisz dosyć szybko działać.
  10. Do masy jajecznej dodaj mieszankę warzywną (bez soków które mogły się wytworzyć) i wędlinę, zostawiając wszystkiego po trochu do dekoracji blaszki. Ponownie  dobrze wymieszaj ale cały czas uważając aby masa nie opadła.
  11. Wyjmij rozgrzaną blaszkę (uważaj będzie już gorąca), na dno ułóż ostrożnie odłożone warzywa i wędlinę..
  12. Następnie wylej na to masę jajeczną i wygładź ją .
  13. Wstaw do piekarnika na 10-20min aż omlet będzie złoto-brązowy.
Omlet możesz jeść  bez niczego, z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu jogurtowo-czosnkowego

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz