Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na omlet z pieca na słodko bez cukru, teraz najwyższy czas zadowolić tą część czytelników, którzy nie lubią słodkości .
No to jak, do dzieła.
potrzebne będą wam:
dwie miski i miseczka
piekarnik :)
blaszka najlepiej okrągła o wymiarach 24/25cm
mikser
180°C/10-20min
180°C/10-20min
Składniki:
- 3 jajka L
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki soli (zależy od upodobań może być trochę więcej)
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalne)
- 1/4 średniej papryki
- 2 średnie pieczarki
- pół małej cebuli
- 3-4 plastry dowolnej szynki lub nie duży kawałek kiełbasy (może być też to i to)
- 1 łyżka mąki żytniej (może być również pszenna)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180C
- Blaszkę wysmaruj masłem i zostaw resztę na dnie.
- Wszystkie warzywa umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
- Warzywa włóż do małej miseczki o oprósz większą szczyptą soli
- Wędline również pokroić w drobną kostkę
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze solą na sztywną piane a żółtka w osobnej misce na białą masę.
- Do żółtek dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, następnie dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj tak aby nie wybić powietrza.
- Masę z żółtek teraz dodaj do białek i znów delikatnie ale dokładnie wymieszaj, dodaj resztę przypraw i znów wymieszaj.
- Wstaw blaszkę z samym masłem do piekarnika i od tego momentu musisz dosyć szybko działać.
- Do masy jajecznej dodaj mieszankę warzywną (bez soków które mogły się wytworzyć) i wędlinę, zostawiając wszystkiego po trochu do dekoracji blaszki. Ponownie dobrze wymieszaj ale cały czas uważając aby masa nie opadła.
- Wyjmij rozgrzaną blaszkę (uważaj będzie już gorąca), na dno ułóż ostrożnie odłożone warzywa i wędlinę..
- Następnie wylej na to masę jajeczną i wygładź ją .
- Wstaw do piekarnika na 10-20min aż omlet będzie złoto-brązowy.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz