Pizza smakuje wyśmienicie, oczywiście kalafior nie jest w stanie smakować tak samo jak ciasto z mąki ale jest naprawdę konkurencyjny smakowo.
Ten przepis jest na jedna średnią pizze.
Ja robię przepis z 1 1/3 składników podanych w przepisie z czczego formuje jedną średnią pizze dla dorosłych i jedną mniejsza dla dzieci.
Pizza jest naprawdę syta i nie będziesz w stanie zjeść jej dużo.
średnia pizza z podanymi poniżej dodatkami ma zaledwie 968,29Kcal więc wychodzi na to, że jak podzielimy pizze tradycyjnie na 8 części, jeden kawałek (138g) będzie miał około 121,04Kcal. Gdzie tradycyjna pizza w 100g ma aż 243Kcal.
Jest różnica? Jest!!
Więc kto chętny niech zakasa rękawy i do dzieła!
220C termoobieg/ czas przygotowywania około 30min/ czas pieczenia 16-20min
Składniki: (na jedną średnią pizze)
Ciasto:
- 600g kalafiora (odkrojonych różyczek)
- 1/2 mąki kokosowej
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 płaskie łyżki parmezanu
- 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 3 jaja L
- w razie konieczności trochę mąki kukurydzianej lub/i kartoflanej
dodatki:
- 2-3 łyżek sosu do pizzy + do późniejszego użytku
- 60g sera mozzarella
- *1 średni pieczony pomidor
- 8 krążków cebuli
- 15g sera pleśniowego
- 15g serka kanapkowego light
- 1 duży plaster szynki konserwowej (2g)
- **3 duże plastry salami lekko przetopione
- 1 średnia ostra papryczka pokrojona i oczyszona z pestek
- Duża garść rukoli
*Ja pokroiłam pomidora i przełożyłam krążkami cebuli. posypałam solą oraz oregano i wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 15-20min aż się zrumieniły z wierzchu
** Przetopione tz. położone na zimną patelnie i podgrzane na dużym ogniu aż ranty się lekko przyrumienią
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220C z termoobiegiem i włożyć blachę.
Ciasto:
- Kalafior wrzucić do blendera i zmiksować. Ma przypominać ryż.
- Przełożyć kalafior do garnka przykryć i dusić bez dodatku płynu na średnim ogniu 15-20min. Bardzo często potrząsając garnkiem aby kalafior się nie przypalił. (można to też zrobić w mikrofali. włożyć do miseczki nadającej się do mikrofali przykryć talerzem i dusić na 100% przez około 4min)
- Jak kalafior już lekko zmięknie przełożyć na gazę i poczekać aż trochę ostygnie.
- Następnie zwinąć gazę i wycisnąć tyle płynu z kalafiora ile to możliwe.
- Przełożyć kalafior do miski i dodać wszystkie składniki na ciasto.
- Wyrobić całość rękoma. Ciasto będzie wilgotne, ważne jest aby utrzymywało mu nadany kształt. Ewentualnie dodać trochę mąki kukurydzianej lub/i ziemniaczanej.
- Wyłożyć dużą stolnice papierem do pieczenia.
- Przełożyć na nie ciasto uformuj placek. Trzeba pamiętać, że ciasto nie rośnie więc rant musi być uformowany od razu.
- Wsunąć ciasto na papierze na rozgrzaną blachę i piec przez 8-11min aż nabierze złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika.
Wykończenie:
- Na gorący placek wylać i rozprowadzić sos.
- Posypać całość 1/3 mozzarelli i ułożyć wędlinę. Po każdym rodzaju z jednej strony pizzy.
- Na wierzch porozkładać pomidory z cebulą.
- Na część z szynką ułożyć ser pleśniowy i kanapkowy a na część z salami ostre papryczki.
- Na koniec posypać całość resztą mozzarelli i wstawić do piekarnika na kolejne 8-10min aż ser się rozpuści a ranty się ładnie zarumienią.
- Wyjąć pizze z piekarnika odczekać chwilę, przełożyć na talerz.
- Udekorować rukolą i pokroić nas kawałki.
- Pizza smakuje dobrze sama lub z dodatkiem sosu do pizzy.
Smacznego!!
Kalafior po obróbce w blenderze |
Ciasto po wyrobieniu |
Uformowany placek przed upieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz