niedziela, 30 marca 2014

Pizza na cieście kalafiorowym

Kolejna lekka wersja Pizzy. Nie ma co ukrywać że jest trochę bardziej pracochłonna, ale Opłaca się.
Pizza smakuje wyśmienicie, oczywiście kalafior nie jest w stanie smakować tak samo jak ciasto z mąki ale jest naprawdę konkurencyjny smakowo.
Ten przepis jest na jedna średnią pizze.
Ja robię przepis z 1 1/3 składników podanych w przepisie z czczego formuje jedną średnią pizze dla dorosłych i jedną mniejsza dla dzieci.
Pizza jest naprawdę syta i nie będziesz w stanie zjeść jej dużo.
średnia pizza z podanymi poniżej dodatkami ma zaledwie 968,29Kcal więc wychodzi na to, że jak podzielimy pizze tradycyjnie na 8 części, jeden kawałek (138g) będzie miał około 121,04Kcal. Gdzie tradycyjna pizza w 100g ma aż 243Kcal.
Jest różnica? Jest!!

Więc kto chętny niech zakasa rękawy i do dzieła!




220C termoobieg/ czas przygotowywania około 30min/ czas pieczenia 16-20min

Składniki: (na jedną średnią pizze)

Ciasto:

  • 600g kalafiora (odkrojonych różyczek)
  • 1/2 mąki kokosowej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżki parmezanu
  • 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3 jaja L
  • w razie konieczności trochę mąki kukurydzianej lub/i kartoflanej


dodatki:

  • 2-3 łyżek sosu do pizzy + do późniejszego użytku
  • 60g sera mozzarella
  • *1 średni pieczony pomidor
  • 8 krążków cebuli
  • 15g sera pleśniowego
  • 15g serka kanapkowego light
  • 1 duży plaster szynki konserwowej (2g)
  • **3 duże plastry salami lekko przetopione
  • 1 średnia ostra papryczka pokrojona i oczyszona z pestek
  • Duża garść rukoli


*Ja pokroiłam pomidora i przełożyłam krążkami cebuli. posypałam solą oraz oregano i wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 15-20min aż się zrumieniły z wierzchu
** Przetopione tz. położone na zimną patelnie i podgrzane na dużym ogniu aż ranty się lekko przyrumienią

Wykonanie:


  1. Rozgrzać piekarnik do 220C z termoobiegiem i włożyć blachę.

Ciasto:

  1. Kalafior wrzucić do blendera i zmiksować. Ma przypominać ryż.
  2. Przełożyć kalafior do garnka przykryć i dusić bez dodatku płynu na średnim ogniu 15-20min. Bardzo często potrząsając garnkiem aby kalafior się nie przypalił. (można to też zrobić w mikrofali. włożyć do miseczki nadającej się do mikrofali przykryć talerzem i dusić na 100% przez około 4min)
  3. Jak kalafior już lekko zmięknie przełożyć na gazę i poczekać aż trochę ostygnie.
  4. Następnie zwinąć gazę i wycisnąć tyle płynu z kalafiora ile to możliwe.
  5. Przełożyć kalafior do miski i dodać wszystkie składniki na ciasto.
  6. Wyrobić całość rękoma. Ciasto będzie wilgotne, ważne jest aby utrzymywało mu nadany kształt. Ewentualnie dodać trochę mąki kukurydzianej lub/i ziemniaczanej.
  7. Wyłożyć dużą stolnice papierem do pieczenia.
  8. Przełożyć na nie ciasto uformuj placek. Trzeba pamiętać, że ciasto nie rośnie więc rant musi być uformowany od razu.
  9. Wsunąć ciasto na papierze na rozgrzaną blachę i piec przez 8-11min aż nabierze złotego koloru.
  10. Wyjąć z piekarnika.


Wykończenie:

  1. Na gorący placek wylać i rozprowadzić sos.
  2. Posypać całość 1/3 mozzarelli i ułożyć wędlinę. Po każdym rodzaju z jednej strony pizzy.
  3. Na wierzch porozkładać pomidory z cebulą.
  4. Na część z szynką ułożyć ser pleśniowy i kanapkowy a na część z salami ostre papryczki.
  5. Na koniec posypać całość resztą mozzarelli i wstawić do piekarnika na kolejne 8-10min aż ser się rozpuści a ranty się ładnie zarumienią.
  6. Wyjąć pizze z piekarnika odczekać chwilę, przełożyć na talerz.
  7. Udekorować rukolą i pokroić nas kawałki.
  8. Pizza smakuje dobrze sama lub z dodatkiem sosu do pizzy.


Smacznego!!




Kalafior po obróbce w blenderze
Ciasto po wyrobieniu
Uformowany placek przed upieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz