Kolejny słodki post!
Kto nie uwielbia bitej śmietany??...
Ale ta zawartość tłuszczu (minimum 30%) i te ilości cukru dodanej do niej. A w ogóle nie chce wspominać co tak naprawdę można znaleźć w gotowej bitej śmietanie.
Dzisiaj chcę was zachęcić do wypróbowali mojej bitej śmietany która ma zaledwie 7,5% tłuszczu, zawiera prawdziwą wanilie i ani grama cukru przetwarzanego :)
To jak może trochę rozpusty w formie bitej śmietany :)
Ubijamy?!?
Składniki: (na dwie miseczki bitej śmietany)
- 150ml mleka zagęszczanego 7,5% tłuszczu bez cukru
- 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki zimnej wody
- *1/3 miąższu z małej laski wanilii
- 1/2-1 łyżeczki miodu
*jak nie macie laski wanilii nie szkodzi możecie użyć ekstraktu lub aromatu z wanilii
Wykonanie:
- Mleko musi być dobrze schłodzone tz. min 12godzin w lodówce.
- Żelatynę wsypać do małej miseczki (najlepiej aby była odporna na ciepło) zalać wodą i odstawić na 5min.
- Po tym czasie wstawić miseczkę do garnka z wodą i gotować na małym ogniu mieszając aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na bok.
- Do miski wlać mleko i zacząć ubijać.
- Jak mleko się lekko spieni dodać trochę miodu i dalej miksować.
- Gdy będzie można już rysować ósemki na śmietanie powoli wlewać małym strumieniem płyną ale w temperaturze pokojowej żelatynę ciągle miksując.
- Ubić mleko na sztywną piane w między czasie spróbować i ewentualnie dodać jeszcze miodu wedle uznania.
**Użyć od razu do dekoracji lub zjeść
Należy przechowywać ją w lodówce.
** Śmietana potrzebna do udekorowania deserów powinna być użyta od razu po ubiciu ponieważ dzięki żelatynie się ściska i utrzymuje kształt. Po wstawieniu jej po prostu do lodówki może spowodować, że po ponownym wymieszaniu będzie grudkowata.
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz