niedziela, 6 kwietnia 2014

nisko tłuszczowa bita śmietana bez cukru

Kolejny słodki post!
Kto nie uwielbia bitej śmietany??...
Ale ta zawartość tłuszczu (minimum 30%) i te ilości cukru dodanej do niej. A w ogóle nie chce wspominać co tak naprawdę można znaleźć w gotowej bitej śmietanie.
Dzisiaj chcę was zachęcić do wypróbowali mojej bitej śmietany która ma zaledwie 7,5% tłuszczu, zawiera prawdziwą wanilie i ani grama cukru przetwarzanego :)
To jak może trochę rozpusty w formie bitej śmietany :)

Ubijamy?!?




Składniki: (na dwie miseczki bitej śmietany)

  • 150ml mleka zagęszczanego 7,5% tłuszczu bez cukru
  • 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki zimnej wody
  • *1/3 miąższu z małej laski wanilii
  • 1/2-1 łyżeczki miodu


*jak nie macie laski wanilii nie szkodzi możecie użyć ekstraktu lub aromatu z wanilii

Wykonanie:

  1. Mleko musi być dobrze schłodzone tz. min 12godzin w lodówce.
  2. Żelatynę wsypać do małej miseczki (najlepiej aby była odporna na ciepło) zalać wodą i odstawić na 5min.
  3. Po tym czasie wstawić miseczkę do garnka z wodą i gotować na małym ogniu mieszając aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na bok.
  4. Do miski wlać mleko i zacząć ubijać.
  5. Jak mleko się lekko spieni dodać trochę miodu i dalej miksować.
  6. Gdy będzie można już rysować ósemki na śmietanie powoli wlewać małym strumieniem płyną ale w temperaturze pokojowej żelatynę ciągle miksując.
  7. Ubić mleko na sztywną piane w między czasie spróbować i ewentualnie dodać jeszcze miodu wedle uznania.

**Użyć od razu do dekoracji lub zjeść
Należy przechowywać ją w lodówce.

** Śmietana potrzebna do udekorowania deserów powinna być użyta od razu po ubiciu ponieważ dzięki żelatynie się ściska i utrzymuje kształt. Po wstawieniu jej po prostu do lodówki może spowodować, że po ponownym wymieszaniu będzie grudkowata.

Smacznego!!


Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz