Dla mnie ta wersja szpinaku służy jako rodzaj sosu do ryżu i makaronu.
Wyobrażam sobie, że musi być też rewelacyjny na kartofelkach. Będę musiała następnym razem wypróbować.
Ten sos jak ja go nazywam jest lekki i super aromatyczny a na dodatek mega zdrowy. Czuć w nim wyraziste włoski akcent.
Wiedzieliście że szpinak jest jednym z warzyw z największą ilości żelaza. Czyli Anemii mówimy PAPA!
Zatem ugotujmy sobie pyszny szpinak na obiad.
Składniki: (dla 3-4 głodnych osób)
- 670g mrożonego szpinaku (ja użyłam 1 1/2 paczki szpinaku Hortex)
- 100ml wody
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (ja użyłam puszki z biedronki która zawiera 400g)
- 2 łyżki mleka 1,5%
- pół kostki Fety
- sól, pieprz, oregano i bazylia do smaku
- 1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej papryki (zależności od upodobania)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sezam do podania
- ryż lub makaron do podania
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i zeszklić na niej cebule.
- Cebule zdając z patelni i odstawić na bok
- Na patelnie wlać kolejną łyżeczkę oliwy wrzucić brykiety szpinaku wymieszać i podlać 100ml wody.
- Na średnim ogniu rozpuścić szpinak a następnie dodać cebule i wyciśnięte dwa ząbki czosnku.
- Patelnie przykryć i szpinak poddusić przez około 3 min.
- Do szpinaku dodać pomidory trochę soli, pieprzu, oregano, bazylie i całą paprykę.
- Ponowienie przykryć patelnie i dusić kolejne 7 min.
- Zdjąć przykrywkę i gotować tak długo aż sos zacznie gęstnieć.
- Dodać mleko i ponownie zredukować trochę płynu.
- Jak sos już lekko zgęstnieje przyprawić do smaku, dorzucić fetę pokrojoną w kostkę i wszystko dobrze wymieszać.
- Dalej gotować jeszcze przez minute.
- podawać na ryżu lub makaronie i udekorować sezamem.
Smacznego!!
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz