Mąż kupił wędzoną makrele i leżała tak przez dwa dni w lodówce, bo nie mieliśmy ochoty znów jeść kanapek. Wtedy wpadłam na pomysł! A jakby tak zrobić jakieś danie na ciepło!
Może tarte ... uwielbiam tarty, smakują nawet na zimno i można je zabrać na wiosenny piknik.
Tak też zrobiłam i okazało się że jest to świetna kombinacja chrupiącego ciasta z miękkim wędzonym nadzieniem. Całość jest zwarta i bardzo aromatyczna. Kto lubi ryby a w szczególności wędzone musi tego spróbować.
Składniki: (dla 4-5osób)
- 1 porcja surowego ciasta "Kruche na oliwie - żytnie"
- 2 jaja L + 1 jajo S
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 3 małe dymki drobno poszatkowane
- 1 pęczek szczypiorku z dymek drobno pokrojony
- 200g wędzonej makreli filetowanej i porwanej na kawałki (około 2 małe rybki)
- 200ml śmietany 12% (218g)
- 1 duża garść natki z pietruszki drobno poszatkowanej
- sól
- czarny pieprz mielony
- 40g mozzarelli (opcjonalnie)
- Biała fasola do pieczenia ciasta
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 200C
- formę wyłożyć ciastem przy pomocy palców lub szklanki tak aby pokryło równomiernie dno i brzegi.
- Wysypać dno fasolkami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20min aż się lekko zarumieni.
- Wyjąć formę z pieca wysypać z niej fasolkę i posmarować ciasto małym, dodatkowym oraz roztrzepanym jajkiem.
- Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 3 minuty tak aby stało się chrupiące.
- Wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180C
- Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej połowę dymki ze szczyptą soli. (około 5min)
- Wyłożyć równomiernie dymkę (zeszkloną i świeżą) na dnie ciasta.
- Na to wrzucić postrzępione kawałki makreli i posypać ją szczyptą pieprzu.
- Jajka dobrze wymierzać ze śmietaną a następnie dodać natkę pietruszki i szczypiorek i całość ostrożnie połączyć.
- Dodać soli do smaku (1/2-1 łyżeczki) i ponownie wymieszać.
- Całość wylać powoli do tarty tak aby już tam wyłożone składniki się nie wzburzyły.
- Wstawić do pieca i piec przez 30min, aż masa jajeczna zacznie się rumienić.
- Posypać z wierzchu mozzarellą i pozostawić w piekarniku do jej rozpuszczenia.
- Wyjąć tarte i odstawić w formie na 10min do lekkiego ostygnięcia i ściśnięcia.
- Tartę można podawać z rożnymi surówkami, sałatami lub spożywać samą w sobie.
Smacznego!!
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz