Ok nie jest to taka normalna pizza pizza i placek strasznie szybko staje się mięki, że trzeba jeść nożem i widelcem, ale za to jakie to pyyyyyycha!!
Naprawdę warto spróbować!!!!
Masz dłuższą chwile w weekend rano to zapraszam do wypróbowania przepisu.
Potrzebne ci będą 2 małe okrągłe naczynia żaroodporne.
- *2 wafle ryżowo-grahamowe
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia cebula
- 2 średnie pomidory
- ** pół paczki tartej mozzarelli
- ***serek śmietankowy kanapkowy light
- sól, pieprz
- oregano do smaku
* Ja użyłam wafli firmy Sunny Corn gdzie jedna sztuka ma tylko 19Kcal
** możesz też użyć 2 mozzarelli w kulce
*** Ja używam serka Delikat z Biedronki w prostokątnym opakowaniu
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 175C
- pokroić warzywa w talarki
- warzywa ułożyć w obu naczyniach naprzemiennie każde z nich posypując pomiędzy odrobiną mozzarelli.
- posypać solą, odrobiną pieprzu,oraz niewielką ilością oregano i na koniec oprószyć delikatnie mozzarellą
- Tak przyrządzone warzywa wstawić do piekarnika na 50-60min
- Po 30 minutach jeżeli warzywa nie puszczą znacznej ilości płynów podlać je odrobiną wody.
- Jak warzywa już się zarumienią oraz będą miękkie wyjąć je z piekarnika oprószyć ponownie delikatnie mozzarellą i przykryć na chwile talerzem .
- Przez ten czas wafle posmarować bardzo cienką warstwą serka śmietankowego.
- Następnie na wafel przełożyć warzywa i od razu spożywać zanim wafel całkowicie przesiąknie.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz