poniedziałek, 24 marca 2014

super lekka pizza na placku ryżowo Grahamowym

Ok nie jest to taka normalna pizza pizza i placek strasznie szybko staje się mięki, że trzeba jeść nożem i widelcem, ale za to jakie to pyyyyyycha!!
Naprawdę warto spróbować!!!!

Masz dłuższą chwile w weekend rano to zapraszam do wypróbowania przepisu.


Potrzebne ci będą 2 małe okrągłe naczynia żaroodporne.

Składniki: (2 małe pizze)


  • *2 wafle ryżowo-grahamowe
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie pomidory
  • ** pół paczki tartej mozzarelli
  • ***serek śmietankowy kanapkowy light
  • sól, pieprz 
  • oregano do smaku


* Ja użyłam wafli firmy Sunny Corn gdzie jedna sztuka ma tylko 19Kcal
** możesz też użyć 2 mozzarelli w kulce
*** Ja używam serka Delikat z Biedronki w prostokątnym opakowaniu

Wykonanie:


  1. Nagrzać piekarnik do 175C
  2. pokroić warzywa w talarki
  3. warzywa ułożyć w obu naczyniach naprzemiennie każde z nich posypując pomiędzy odrobiną mozzarelli.
  4. posypać solą, odrobiną pieprzu,oraz niewielką ilością oregano i na koniec oprószyć delikatnie mozzarellą
  5. Tak przyrządzone warzywa wstawić do piekarnika na 50-60min
  6. Po 30 minutach jeżeli warzywa nie puszczą znacznej ilości płynów podlać je odrobiną wody.
  7. Jak warzywa już się zarumienią oraz będą miękkie wyjąć je z piekarnika oprószyć ponownie delikatnie mozzarellą i przykryć na chwile talerzem .
  8. Przez ten czas wafle posmarować bardzo cienką warstwą serka śmietankowego.
  9. Następnie na wafel przełożyć warzywa i od razu spożywać zanim wafel całkowicie przesiąknie.


Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz