wtorek, 25 marca 2014

Tahini

Jest to bardzo popularna pasta z Bliskiego Wschodu. Jak się lubi sezam i lekki cytrynowy posmak można się od niej uzależnić. Tak naprawdę jest to rodzaj masła, który można dodawać do różnych potraw.

Szkoda gadania zapraszam do przepisu.

Będzie wam potrzebny bardzo dobry blender lub dużo cierpliwości. Moim małym blenderkiem trwało to wieki, ale się udało :)




Składniki: (1 szklanka z górką 250ml)


  • 1 szk sezamu
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • woda 


wykonanie:


  1. Sezam zalać wodą i odstawić 2-3 godziny
  2. Następnie dobrze odsączyć i wsypać do blendera
  3. Włączyć blender i przez 1min miksować.
  4. Dodać sok z cytryny i sól
  5. Miksować dalej aż powstanie gładka masa.


Na początku wszystko może się wydawać wodniste, jednak z czasem zaczyna gęstnieć.
Jeżeli okaże się, że po dłuższym czasie nie widzisz aby płynu ubywało dodaj łyżkę surowego sezamu i to powinno pomóc.

Mi odpowiada taka gęsta masa jak na zdjęciu, ale ty możesz dodać po łyżce wody i dopasować gęstość do własnych upodobań.

Pasta niestety nie postoi dłużej niż 3-4 dni w lodówce, więc warto nadmiar zamrozić.

Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz