poniedziałek, 17 marca 2014

Pasta marchewkowa

Ta pasta jest super pyszna i bardzo łatwa do wykonania.
Dla wszystkich, którzy lubią marchewki i wytrawne smaki ten przepis będzie idealny.
A na dodatek jest super dietetyczna :)


potrzeby będzie wam blender!


Składniki:
  • 1 bardzo duża marchewka
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść migdałów
  • mniejsza garstka kaparów (około 12 szt.)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sol, pieprz i płatki chili do smaku

Wykonanie:

  1. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Wrzucamy ją do blendera i dodajemy resztę składników. Mielimy do uzyskania konsystencji lekkiej papki. 
  3. Przekładamy do pojemnika (tylko nie plastikowego) i wstawiamy do lodówki aby pasta mogła nabrać aromatu. Wystarczy 30min.







Pastę można jeść z pieczywem jak na zdjęciu powyżej (bułeczki

pszenno-żytnie) lub też samą jako surówkę.


Tutaj również znajdziesz przepis na jajko sadzone z pieca, które też
widnieje na zdjęciu powyżej.



Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Super przepis. Napewno wypróbuje...czy garść kaparów nie dominuje w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi tu o mniejszą garstkę, już poprawiam w przepisie.
      Proszę o komentarz po wypróbowaniu, jestem ciekawa opinii!!

      Usuń