Oto jeden z przepisów mojego autorstwa. Jest on naprawdę łatwy a sernik bajkowo smaczny. Dzisiaj nadeszła pora aby się nim z wami podzielić.
Składniki: (sernik o średnicy 18-19cm)
- Garść orzechów ziemnych nie solonych
Spód:
- *220g ciasteczek typu oreo
- 100g masła
- 20g gorzkiej czekolady
- 20g mlecznej czekolady
Masa serowa:
- **400g serka kanapkowego light
- ***120g kremówki
- 1 paczka cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżki cukru brązowego
- 2 płaskie łyżki masła orzechowego własnej roboty (nie słodzone tylko solone)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 40ml wody
Polewy:
- 20g gorzkiej czekolady
- 20g mlecznej czekolady
- 1-3 łyżeczek masła
- 3-4 krówek
- 1/2 łyżeczki mleka
- 1 łyżeczka masła
*Ja używam z Tesco bo zawsze są i są w przystępnej cenie.
** Ja używam serka Delikat z biedronki w podłużnych pudełkach
*** tu również używam biedronkowskiej 30%
Wykonanie:
- Wyłożyć spód 18cm formy ze zdejmowaną obręczą papierem do pieczenia.
spód:
- Ciastka zblendować.
- Masło rozpuścić i dodać do ciastek.
- Ponownie porządnie zmiksować w blenderze.
- Masą wyłożyć spód formy do sernika oraz rant do 3/4 wysokości formy i wstawić do lodówki.
- Czekolady pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dać jej lekko ostygnąć i następnie równomiernie rozprowadzić po całym spodzie.
- Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
- żelatynę zalać wodą i ostawić na 5min.
- Rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
- Minimum 12h chłodzoną kremówkę wlać do miski, ubijać przez parę sekund i dodać cukier waniliowy.
- Dalej miksować, Jak już będzie można rysować ósemki na kremówce, powoli stałym strumieniem ciągle ubijając wlewać połowę żelatyny. (Żelatyna musi być płynna i w temperaturze pokojowej)
- Teraz ubić kremówkę na sztywno.
- Następnie szybko ubić ser, cukier, masło orzechowe, dodać drugą połowę żelatyny i dobrze wymieszać.
- Dodawać po łyżce kremówki do masy serowej i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia mas.
- Wlać całość na schłodzony spód, na wierzchu ułożyć orzechy ziemne lekko je dociskając do masy. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (najlepiej na całą noc)
- Na 15 min przed podaniem polać polewami
Polewy:
- Czekolady pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Dodać masło tyle aby czekolada była płynna ale nie lejąca się. Odstawić na bok do ostygnięcia.
- Krówki rozpuścić w rondelku dodać mleko, wymieszać i przesiać przez drobne sitko.
- Dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Każdą z powyższych mas włożyć do osobnego woreczka śniadaniowego z małym kawałkiem odciętego rogu.
- Dekorować ciasto wedle uznania.
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz