wtorek, 18 marca 2014

Omlet z pieca na słodko bez cukru


Ja uwielbiam Omlety i to szczególnie te na słodko.

Strasznie polubiłam ten sposób przyrządzania omletów, ponieważ nie muszę go w trakcie przekręcać. Po prostu wstawiam do

piekarnika i po zarumienieniu wyciągam.


Sami zobaczcie jakie to proste.






potrzebne będą wam:
Piekarnik :)

dwie miski i mała miseczka
blaszka najlepiej okrągła o wymiarach 24/25cm
mikser

180°C/ 10-20min

Składniki:

  • 3 jajka L
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (zależy od upodobań)
  • 1 łyżeczka masła do blaszki
  • 1 dosyć duże jabłko
  • garstkę suszonej żurawiny
  • płatki migdałów
  • 1 łyżka mąki żytniej (może być również  pszenna)

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180C
  2. Blaszkę wysmaruj masłem i zostaw resztę na dnie.
  3. Jabłko umyj, możesz je obrać, ja jednak tego nie robię. (skórka to źródło błonnika).
  4. Pokrój jabłko na ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokrój w plastry do dekoracji, drugą ćwiartkę pokrój w kostkę a pozostałe części zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Jabłko oprócz plastrów włóż do miseczki, dodaj żurawinę, orzechy i połowę cynamonu.
  6. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piane a żółtka w osobnej misce na
    białą masę.
  7. Do żółtek dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, następnie dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj tak aby nie wybić powietrza.
  8. Masę z żółtek teraz dodaj do białek i znów delikatnie ale dokładnie wymieszaj, dodaj resztę cynamonu i znów wymieszaj.
  9. Wstaw blaszkę z samym masłem do piekarnika i od tego momentu musisz dosyć szybko działać.
  10. Do masy jajecznej dodaj mieszankę owocową (bez soków które mogły się wytworzyć) i znów dobrze wymieszaj ale cały czas uważając aby masa nie opadła.
  11. Wyjmij rozgrzaną blaszkę, na dno ułóż ostrożnie plastry jabłek możesz też posypać trochę żurawiny i migdałów.
  12. Następnie wylej na to masę jajeczną i wygładź ją .
  13. Wstaw do piekarnika na 10-20min aż omlet będzie złoto-brązowy.
Omlet możesz jeść  bez niczego lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz