Ja uwielbiam Omlety i to szczególnie te na słodko.
Strasznie polubiłam ten sposób przyrządzania omletów, ponieważ nie muszę go w trakcie przekręcać. Po prostu wstawiam do
piekarnika i po zarumienieniu wyciągam.
Sami zobaczcie jakie to proste.
potrzebne będą wam:
Piekarnik :)
Piekarnik :)
dwie miski i mała miseczka
blaszka najlepiej okrągła o wymiarach 24/25cm
mikser
180°C/ 10-20min
180°C/ 10-20min
Składniki:
- 3 jajka L
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu (zależy od upodobań)
- 1 łyżeczka masła do blaszki
- 1 dosyć duże jabłko
- garstkę suszonej żurawiny
- płatki migdałów
- 1 łyżka mąki żytniej (może być również pszenna)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180C
- Blaszkę wysmaruj masłem i zostaw resztę na dnie.
- Jabłko umyj, możesz je obrać, ja jednak tego nie robię. (skórka to źródło błonnika).
- Pokrój jabłko na ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokrój w plastry do dekoracji, drugą ćwiartkę pokrój w kostkę a pozostałe części zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko oprócz plastrów włóż do miseczki, dodaj żurawinę, orzechy i połowę cynamonu.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piane a żółtka w osobnej misce na białą masę.
- Do żółtek dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, następnie dodaj dwie łyżki piany z białek i delikatnie wymieszaj tak aby nie wybić powietrza.
- Masę z żółtek teraz dodaj do białek i znów delikatnie ale dokładnie wymieszaj, dodaj resztę cynamonu i znów wymieszaj.
- Wstaw blaszkę z samym masłem do piekarnika i od tego momentu musisz dosyć szybko działać.
- Do masy jajecznej dodaj mieszankę owocową (bez soków które mogły się wytworzyć) i znów dobrze wymieszaj ale cały czas uważając aby masa nie opadła.
- Wyjmij rozgrzaną blaszkę, na dno ułóż ostrożnie plastry jabłek możesz też posypać trochę żurawiny i migdałów.
- Następnie wylej na to masę jajeczną i wygładź ją .
- Wstaw do piekarnika na 10-20min aż omlet będzie złoto-brązowy.
Smacznego!!
Tu znajdziesz wytrawną wersje omletu z pieca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz