czwartek, 27 marca 2014

Wiejskie bułeczki pszenno-żytnie

Kto nie kocha świeżych ciepłych bułeczek i to jeszcze domowej roboty.
Te bułeczki robi się bardzo szybko i są po prostu niesamowicie smaczne.
Zdrowa i smaczna alternatywa bułek ze sklepu.
Jestem szczególnie dumna z tego przepisu!

Korzystajcie z przepisu puki gorący!



200C/25-35min pieczenia/ 1h + 30min czas do wyrośnięcia ciasta

Składniki:(6 lub 12 bułek)
  • 350g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400ml letniej wody
  • 8g suszonych drożdży
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżeczek siemia lnianego (troczę zgniecione w moździerzu  )
  • 6 łyżek sezamu (trochę zgniecione w moździerzu )


Wykonanie:
  1. Wszystko oprócz ziaren dodać do miski i wygnieść na ciasto. Na koniec dodać ziarna i wygnieść do połączenia się z resztą składników.Ciasto powinno lekko się kleić. Do ciasta można dodać wody albo mleka jeżeli jest za suche. .
  2. Przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie ciasto ugniatamy ręką jeszcze raz i formujemy bułki.
  4. Bułki obficie posypać mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30min.
  5. Bułki wstaw do piekarnika i piecz aż się zarumienią 25-35min.
Smacznego!!





Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz