Kto nie kocha świeżych ciepłych bułeczek i to jeszcze domowej roboty.
Te bułeczki robi się bardzo szybko i są po prostu niesamowicie smaczne.
Zdrowa i smaczna alternatywa bułek ze sklepu.
Jestem szczególnie dumna z tego przepisu!
Korzystajcie z przepisu puki gorący!
200C/25-35min pieczenia/ 1h + 30min czas do wyrośnięcia ciasta
Składniki:(6 lub 12 bułek)
- 350g mąki pszennej
- 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 400ml letniej wody
- 8g suszonych drożdży
- 2 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżeczek siemia lnianego (troczę zgniecione w moździerzu )
- 6 łyżek sezamu (trochę zgniecione w moździerzu )
Wykonanie:
- Wszystko oprócz ziaren dodać do miski i wygnieść na ciasto. Na koniec dodać ziarna i wygnieść do połączenia się z resztą składników.Ciasto powinno lekko się kleić. Do ciasta można dodać wody albo mleka jeżeli jest za suche. .
- Przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto ugniatamy ręką jeszcze raz i formujemy bułki.
- Bułki obficie posypać mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30min.
- Bułki wstaw do piekarnika i piecz aż się zarumienią 25-35min.
Smacznego!!
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz