poniedziałek, 17 marca 2014

Bułeczki sodaczkowe żytnie z pieca

Może znacie bułeczki sodaczkowe, które się wyrabia z tradycyjnej mąki pszennej, sody, maślanki i smaży się je na suchej patelni.
Więc ja chce wam zaoferować trochę inną zdrowszą wersje tych bułeczek.
Można te bułeczki zjeść ze wszystkim - czy to serek, szynka, pasta czy miód.
Najlepsze są na ciepło jednak mi również smakują na zimno .

Nabraliście ochoty?
Zapraszam do przepisu!


180°C grzanie góra-dół /15-20min/ 6 małych bułeczek (średnica 10cm)

Składniki:

  • 200g mąki żytniej chlebowej (można i użyć mąki pszennej)
  • 1 mocno czubata łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml jogurtu naturalnego (213g)
Wykonanie:


  1. Piekarnik nagrzać do 180C.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać suche składniki i wlać jogurt. wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 1min.
  3. Następnie wyrabiając ciasto ręką. Ciasto dosyć mocno się klei do rąk więc możesz wygnieść je łyżką (ja tak nieraz robię jak nie mam ochoty na oklejone ręce).
  4. Umyć i osuszyć ręce oprószyć mąką i z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać odkładając na oprószoną mąką stolnice. Znów odstawić na 3-4min. (krążki nieznacznie zwiększą objętość).
  5. Przełożyć bułeczki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10-20min lub aż bułeczki się ładnie zarumienią.
  6. Wyjąć bułeczki, włożyć do koszyczka na chleb i dobrze owinąć ściereczką aby nie ostygły za szybko.

Smacznego!!!



Tutaj znajdziesz przepis na pastę z suszonych śliwek widoczną na zdjęciu powyżej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz