wtorek, 15 kwietnia 2014

Żytnia tarta szarlotkowa z budyniem, kruszonką i migdałami (bez cukru)

Jak już pewnie wiecie cukier nie pojawia się w moim jadłospisie podczas Wielkiego Postu. W tym okresie staram się też odżywiać tak zdrowo jak to możliwe. Jest to dla mnie i mojego ciała taki czas regeneracji.



Pewnego dnia miałam straszną ochotę na szarlotkę więc zakasałam rękawy, główkowałam, kombinowałam i w końcu wymyśliłam (jak dla mnie) super zdrową szarlotkę bez cukru bo użyłam tylko miodu.Wedle upodobań można miód zastąpić brązowym cukrem, ale ty użyj jakiego chcesz.
Może różnica kaloryczna między tradycyjną szarlotką z budyniem bez kruszonki a tym przepisem nie jest wielka, ale jak nie używasz cukru i dodajesz mąki żytniej to organizm nie odłoży tyle masy tłuszczowej i lepiej strawi ciasto niż przy zjedzeniu tradycyjnej wersji.


Tradycyjna szarlotka z budyniem bez kruszonki: 100g- 232Kcal
Ten przepis: 100g - 200Kcal (więcej składników a mniej kalorii :) )

Zamienniki dla weganów zawsze podaje na końcu.

Zapraszam do upieczenia tej kremowej i zarazem rozpływającej się w ustach tarty szarlotkowej.



200-180C góra-dół/pieczenie spodu 20-35min/ pieczenie wykończonego ciasta 40-45min

Składniki: (1 tarta w formie 23-24cm)

Ciasto: (zaadaptowane z własnego przepisu na kruche na oliwie- żytnie, ciasto w wersji surowej można przygotować dzień wcześniej)
  • 125g mąki żytniej
  • 90g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/3 szkl. zimnej wody
Masa jabłkowa:
  • 750g jabłek obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę i zalane poniższą cytryną
  • *1 łyżka soku z cytryny
  • **1 łyżka miodu lub 1/8 szkl cukru
  • 60g masła
  • 40g suszonej żurawiny
  • 40g płatków migdałowych
Masa Budyniowa:
  • 3/8 szkl mąki (56g)
  • 100g margaryny 
  • 400ml mleka 1,5%
  • 2 jaja
  • 1/8 szkl. miodu (miej więcej 1 1/2 łyżki) lub 1/3 szkl. cukru
  • ***1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka: (można przygotować dzień wcześniej)
  • 10g mąki żytniej
  • 6g mąki pszennej
  • 9g masła
  • 6g miodu lub 15g cukru
  • 1 żółtko S
  • szczypta proszku do pieczenia
ponadto:
  • 20g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

*Ja dodaje soku z cytryny aby jabłka nie zbrązowiały jak czekają na duszenie
**Jak jabłka są same w sobie bardzo słodkie nie dodaje miodu/cukru, ponieważ żurawina jest słodka i mi to wystarczy.
*** jak nie masz ekstraktu możesz dodać 1/2 paczki cukru waniliowego redukując cukier zwykły do 1/4 szkl. lub możesz dodać parę kropel aromatu waniliowego.


Wykonanie:

Kruszonka:
  1. Mąki połączyć i dodać proszek do pieczenia.
  2. Z mąki wysypać górkę na stolnicy dodać zimne masło pokrojone w kostkę, miód lub cukier i żółtko.
  3. Całość pokroić nożem na drobną kruszonkę.
  4. Następnie szybko ale dobrze wygnieść, uformować kulkę i wstawić do zamrażalnika na minimum 20min maksymalnie 6 miesięcy.
  5. Jeżeli kruszonka mrozi się dłużej niż 1h przed użyciem lekko rozmrozić.
Ciasto:
  1. Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, sól i wymieszać, dodać oliwę.
  2. Wygnieść całość widelcem tak aby powstała grudkowata masa.
  3. Następnie stopniowo dodawać wodę nadal ugniatając widelcem.
  4. Jak już ciasto zacznie się robić zwarte, ugniatać rękoma nadal dodając wodę aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne ale nie będzie się kleiło do rak i wstawić do lodówki na 1h.
  5. Formę wyłożyć równomiernie ciastem, ugniatając je palcami. 
  6. Nakłuć dno widelcem wysypać białą fasolą i piec w rozgrzanym piekarniku 15min
  7. Wyjąć formę odsypać fasoli i wstawić na kolejne 5-15 minut aż całość się ładnie zrumieni.
  8. Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia
  9. Temperaturę piekarnika zredukować do 180C
Masa Jabłkowa:
  1. Masło rozpuścić w średnim garnku, dodać miód lub cukier i gotować bez mieszania przez 1min.
  2. Dodać cynamon wymieszać, wsypać jabłka i przemieszać całość tak aby były całe pokryte masłem. Przykryć garnek i dusić (15-20 min jabłka muszą być mięknie ale nie mogą się rozpadać.)
  3. Po 10 minutach duszenia dodać żurawinę.
  4. Ja jabłka już się uduszą, zdjąć garnek z ognia odkryć, domieszać migdały i odstawić na bok.
Masa Budyniowa:
  1. 150ml mleka wymieszać z jajkami i mąką tak aby nie było grudek. Odstawić na bok.
  2. 250ml mleka, margarynę i miód podgrzewać do rozpuszczenia się margaryny.
  3. Powoli ciągle mieszając wlewać mieszankę mleczno jajeczną, dalej mieszając gotować na małym ogniu aż do zagęszczenia budyniu (około 2-3min).
  4. Zdjąć budyń z palnika. (Budyń powinien być użyty jeszcze ciepły.)

Wykończenie:
  1. Na ciasto równomiernie wysypać mąkę kukurydzianą. 
  2. Wyłożyć masę jabłkową i wygładzić łyżką.
  3. Następnie wylać ciepłą masę budyniową i wyrównać.
  4. Na wierzch równomiernie zetrzeć kruszonkę, następnie jednolicie wysypać płatki migdałowe i lekko przycisnąć płaską dłonią do ciasta.
  5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 40-45min aż wierzch zrumieni się na złoty kolor.
  6. Wyjąć z piekarnika i pozwolić ciastu ostygnąć. Jest to ważne aby budyń i masa jabłkowa mogły stężeć.
  7. Jabłecznik jest dobry na zimno i na ciepło z lodami.

Smacznego!!!



Zamienniki dla Weganów:
Masło - Margaryna
Miód - syrop klonowy, syrop z agawy lub po prostu cukier
Każde jajo L - 1 łyżka na mąkę zmielonych ziaren chia + 3łyżki wody (dodając do płynów nie trzeba dodawać wody)
Mleko - Mleko sojowe, mleko kokosowe lub mleko migdałowe


Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz