Myślałam długo nad tym jak zrobić placki bez mąki pszennej, cukru i smażenia. Liczyłam kalorie i liczyłam. Aż w końcu chyba znalazłam placki, które zaspokoiły moje wymagania i kubki smakowe.
Doszłam do tego że jeden placek około 87g ma 102Kcal gdzie tradycyjne placki smażone o tej samej wadze mają 200Kcal. Więc te liczby same mówią za siebie.
Oczywiście jak by się spróbowało zrobić te placki na samym mleku i wodzie miały by jeszcze mnie kalorii ale brakowało by im tego czegoś :).
Placuszki są zewnątrz chrupiące a w środku dzięki jabłkom wilgotne i rozpływają się w ustach.
180C/30min nasiąkanie/20min pieczenie
Składniki: (na dziewięć placków o wadze 87g każdy)
- *1 szk. płatków owsianych górskich - zmielonych na mąkę (około 120g)
- 1/2 łyżeczki siemienia lnianego (zmielone lub w całości)
- 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu (zależy od upodobań)
- 1/4 łyżeczka soli
- *175 g naturalnego serka homogenizowanego
- 3 łyżki mleka 1,5%
- 1 jajo L
- i
- Duże jabłko
- 16 szt żurawiny suszonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
*Ja użyłam płatków firmy Melvit z biedronki ponieważ zauważyłam, że mają bardzo niską
zawartość kalorii
zawartość kalorii
** tu dodałam serka Vitello z biedronki
Wykonanie:
- Wsyp do miski zmielone płatki owsiane, siemie lniane, cynamon i sól.
- Dodaj serek, jajko, mleko i dobrze wymieszaj składniki łyżką.
- Odstaw miskę na bok na 20-30min (pozwoli to płatkom nasiąknąć)
- Rozgrzej piekarnik do 180C
- Jabłko obierz i pokrój w cienkie plastry. Dodaj je oraz żurawinę do mieszanki owsianej i dobrze wymieszaj.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, wylej na nią olej i go rozprowadź pędzlem.
- Wstaw pustą blaszkę na 2 minuty do piekarnika
- Otwórz piekarnik i wyłóż łyżką 9 placków na papier do pieczenia. Powinę one być dosyć płaskie aby szybko się upiekły.
- Piecz je przez 10min a następnie przekręć na drugą stronę i piecz kolejne 10min
- Placki są gotowe jak będą złoto brązowe i zaczną puchnąć. (zazwyczaj zaczyna się od lekkiego wybrzuszania środka)
- Wyjmij placki z pieca i się delektuj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz