Ten sos można jeść dosłownie ze wszystkim np. ryżem, kaszą, makaronem, kopytkami, śląskie czy kartoflami.
Moje dzieci uwielbiają sos z kopytkami, mąż z ryżem a ja z pełnoziarnistym makaronem.
Sos jest aksamitny z drobnymi kawałkami pieczarek i bardzo aromatyczny. Zamiast tłustej śmietany użyłam mleko, które się super sprawdza.
Sos można zrobić w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej.
Oczywiście tak jak obiecuje na blogu jest to zdrowsza alternatywa do sosów wysokokalorycznych.
Co tu dużo gadać zapraszam do przepisu!
Potrzebna będzie patelnia z przykrywką.
Składniki:
- 2 duże cebule
- 500g pieczarek
- około 400g piersi z kurczaka (opcjonalne)
- *1-2 ząbków czosnku (opcjonalne)
- 1 łyżeczka masła
- 1 1/2 szk. wody
- 1 1/2 szk. mleka 1,5%
- sól i pieprz do smaku
- **1 - 1 1/2 łyżki mąki (opcjonalnie)
*w zależności od upodobań można dodać mnie lub więcej czosnku. Również bez czosnku sos jest bardzo dobry.
** Mąka służy zagęszczeniu sosu, nie jest to konieczne jeżeli nie lubicie sosów zawiesistych. Sos również bez mąki lekko zgęstnieje po ostygnięciu. Ja lubię jak mój sos jest lepki i okleja to z czym go podaje.
Wykonanie:
- Jeżeli wolisz sos bez mięsa omiń ten krok. Mięso pokrój drobną kostkę lekko posól i podsmaż przez chwile na patelni.
- Cebule pokrój w piórka, pieczarki oczyść i pokrój w plastry, czosnek obierz i przełóż do praski.
- łyżeczkę masła wyłóż na patelnie i rozpuść, dodaj cebule i zeszklij na dużym ogniu.
- Dodaj pieczarki i dalej smażąc na dużym ogniu podsmaż pieczarki aż lekko zmiękną. Pieczarki puszczą sok więc postaraj się go trochę odparować i wtedy Wciśnij czosnek.
4a. Dodaj mięso jak je używasz i jeszcze przez minutę podsmaż wszystko razem. - Dodaj wody i całość dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś całość pod przykryciem mieszając od czasu do czasu w międzyczasie dodając trochę soli.
- Jak już 3/4 płynu wyparuje (zajmie to mniej więcej 15min) dodaj mleko, wymieszaj dobrze i duś pod przykryciem przez kolejne 10min, mieszając bardzo często, aby mleko nie kipiało.
- Odkryj przykrywkę, zwiększ trochę ogień i zredukuj płyn tak aby zostało ci mniej więcej 2/4 tego co miałeś jak dodałeś mleko.
- Teraz możesz dodać mąki, wymierzać i mieszając czekać aż sos lekko zgęstnieje lub jak nie chcesz dodać mąki po prostu odparuj jeszcze trochę sosu.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku (uwaga to danie dobrze wchłania sól więc się nie bój jej dodać trochę więcej)
Smacznego!!
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz