poniedziałek, 17 marca 2014

Sos pieczarkowy do wszystkiego

Ten sos można jeść dosłownie ze wszystkim np. ryżem, kaszą, makaronem, kopytkami, śląskie czy kartoflami.
Moje dzieci uwielbiają sos z kopytkami, mąż z ryżem a ja z pełnoziarnistym makaronem.
Sos jest aksamitny z drobnymi kawałkami pieczarek i bardzo aromatyczny. Zamiast tłustej śmietany użyłam mleko, które się super sprawdza.
Sos można zrobić w dwóch wersjach: mięsnej i wegetariańskiej.
Oczywiście tak jak obiecuje na blogu jest to zdrowsza alternatywa do sosów wysokokalorycznych.

Co tu dużo gadać zapraszam do przepisu!


Potrzebna będzie patelnia z przykrywką.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 500g pieczarek
  • około 400g piersi z kurczaka (opcjonalne)
  • *1-2 ząbków czosnku (opcjonalne)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 1/2 szk. wody
  • 1 1/2 szk. mleka 1,5%
  • sól i pieprz do smaku
  • **1 - 1 1/2 łyżki mąki (opcjonalnie)



*w zależności od upodobań można dodać mnie lub więcej czosnku. Również bez czosnku sos jest bardzo dobry.
** Mąka służy zagęszczeniu sosu, nie jest to konieczne jeżeli nie lubicie sosów zawiesistych. Sos również bez mąki lekko zgęstnieje po ostygnięciu. Ja lubię jak mój sos jest lepki i okleja to z czym go podaje.

Wykonanie:


  1. Jeżeli wolisz sos bez mięsa omiń ten krok. Mięso pokrój drobną kostkę lekko posól i podsmaż przez chwile na patelni.
  2. Cebule pokrój w piórka, pieczarki oczyść i pokrój w plastry, czosnek obierz i przełóż do praski.
  3. łyżeczkę masła wyłóż na patelnie i rozpuść, dodaj cebule i zeszklij na dużym ogniu.
  4. Dodaj pieczarki i dalej smażąc na dużym ogniu podsmaż pieczarki aż lekko zmiękną. Pieczarki puszczą sok więc postaraj się go trochę odparować i wtedy Wciśnij czosnek.
    4a. Dodaj mięso jak je używasz i jeszcze przez minutę podsmaż wszystko razem.
  5. Dodaj wody i całość dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień i duś całość pod przykryciem mieszając od czasu do czasu w międzyczasie dodając trochę soli.
  6. Jak już 3/4 płynu wyparuje (zajmie to mniej więcej 15min) dodaj mleko, wymieszaj dobrze i duś pod przykryciem przez kolejne 10min, mieszając bardzo często, aby mleko nie kipiało.
  7. Odkryj przykrywkę, zwiększ trochę ogień i zredukuj płyn tak aby zostało ci mniej więcej 2/4 tego co miałeś jak dodałeś mleko.
  8. Teraz możesz dodać mąki, wymierzać i  mieszając czekać aż sos lekko zgęstnieje lub jak nie chcesz dodać mąki po prostu odparuj jeszcze trochę sosu.
  9. Dopraw solą i pieprzem do smaku (uwaga to danie dobrze wchłania sól więc się nie bój jej dodać trochę więcej)
          Voila danie gotowe.

Smacznego!!

Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz