Czy ja już mówiłam, że uwielbiam chałkę :) Będę to pewnie powtarzać w kółko, ale jak tu się oprzeć świeżej, zdrowej i własnej roboty ciepłej chałce z mlekiem.... aaaaaa już mi ślinka cieknie :)
Tym razem proponuje wam połączanie chałki białej z ciemną czyli z cacao i kawałkami czekolady.
Pyszne mówię wam.
Spróbujcie sami!
175C góra-dół/ Wyrabianie około 15min/ nocne wyrastanie w lodówce minimum 12h/ wyrastanie już zaplecionej chałki 1h30min/ pieczenie 30-40min
Składniki: (dwie duże chałki)
Ciasto:
Kruszonka:
*Ja wlewam mleko i wodę razem do rondelka i dosłownie chwilkę podgrzewam
** żółtka nadają chałce koloru i puszystości, dodanie białka by ją zrobiło ciężką i nie ciekawą. Ja nieraz dodaje nawet 6 żółtek.
*** Jeżeli nie masz ekstraktu z wanilii możesz część cukru zastąpić połową paczki cukru waniliowego. W ostateczności możesz użyć aromatu.
**** ja używam cacao do wypieków firmy Mgnetic extra ciemne z biedronki
***** ja używam gorzkiej czekolady Luxima Dark 70% cocoa z biedronki
****** możesz użyć tylko mąki pszennej do przepisu kruszonki czyli w sumie 125g
******* kruszonka z miodem jest naprawdę pyszna i warto ją spróbować
Wykonanie:
Kruszonka:
Ciasto:
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Składniki: (dwie duże chałki)
Ciasto:
- *100ml letniej wody
- *50ml letniego mleka
- 27g drożdży
- **5 żółtek (najlepiej L)
- 2-3 łyżki miodu / lub 3-5 łyżek cukru (w zależności jak bardzo słodką lubisz chałkę)
- ***2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 1/2 szk. mąki pszennej
- 1 1/4 szk. mąki żytniej (można zastąpić mąką pszenną)
- 1 rozbełtane jajo + łyżka wody do posmarowania chałki
- dodatkowo:
- ****2 czubate łyżki ciemnego cacao (24g)
- 2 nie pełne łyżki miodu
- 2 łyżki letniej wody
- *****30g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrojonej w dużą kostkę + 4-6g do dekoracji (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 65g mąki pszennej
- ******60g mąki żytniej
- 66g masła
- *******42g miodu (1/8 szk.) lub 42g cukru
- 1 żółtko M
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*Ja wlewam mleko i wodę razem do rondelka i dosłownie chwilkę podgrzewam
** żółtka nadają chałce koloru i puszystości, dodanie białka by ją zrobiło ciężką i nie ciekawą. Ja nieraz dodaje nawet 6 żółtek.
*** Jeżeli nie masz ekstraktu z wanilii możesz część cukru zastąpić połową paczki cukru waniliowego. W ostateczności możesz użyć aromatu.
**** ja używam cacao do wypieków firmy Mgnetic extra ciemne z biedronki
***** ja używam gorzkiej czekolady Luxima Dark 70% cocoa z biedronki
****** możesz użyć tylko mąki pszennej do przepisu kruszonki czyli w sumie 125g
******* kruszonka z miodem jest naprawdę pyszna i warto ją spróbować
Wykonanie:
Kruszonka:
- Mąki połączyć i dodać proszek do pieczenia.
- Z mąki wysypać górkę na stolnicy dodać zimne masło pokrojone w kostkę, miód lub cukier i żółtko.
- Całość pokroić nożem na drobną kruszonkę.
- Następnie szybko ale dobrze wygnieść, uformować kulkę i wstawić do zamrażalnika na minimum 20min maksymalnie 6 miesięcy.
- Jeżeli kruszonka mrozi się dłużej niż 1h przed użyciem lekko rozmrozić.
Zawszę zaplataj z zewnątrz do środka |
Ciasto:
- Drożdże rozpuścić w mleku.
- Mieszając trzepaczki dodać żółtka, miód, olej, wanilie i sól.
- Dodać mąkę wymieszać do połączania składników, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 5min
- Następnie wygnieść ciasto (z maszyną około 4min ręcznie około 6-8min).
- Podzielić ciasto na dwie równe części.
- Jedną cześć ciasto w przykrytej folia misce wstawić do lodówki na noc.
- Do drugiej części dodać cacao, dodatkowy miód oraz wodę i porządnie wygnieść do całkowitego połączania się składników.
- W przykrytej folia misce wstawić do lodówki na noc.
- Wyjąć ciasto z lodówki na obsypaną mąką stolnice
- Każdą część podzielić na 5 równych cześć i uformować wałki o długości mniej więcej 25-30cm.
- Z 5 wałków zaplatamy jedną chałkę, w jednej chałce będą 2 jasne i 3 ciemne a w drugiej 3 jasne i 2 ciemne. (zobacz ilustracje do zaplatania)
- Wyłożyć chałki na blachę z papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem z wodą (resztę jajka zachować na później)
- Odstawić chałkę w ciepłe miejsce na 1h
- Ponownie posmarować chałkę jajkiem i znów odstawić w ciepłe miejsce na 30min a w między czasie nagrzanego piekarnik do 175C
- Jeżeli kruszonka mrozi się dłużej niż 30min wyjąć ją na 15 min przed końcem rośnięcia chałki.
- Posypać chałkę kruszonką i wstaw do nagranego piekarnika na 30-40min. Chałka musi mięć złoty kolor i jak się w nią postuka wyda pusty dźwięk.
- Wyjąć chałkę, posypać kawałkami gorzkiej czekolady i pozwolić przestygnąć.
Smacznego!!!
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz