wtorek, 8 kwietnia 2014

Kruche na oliwie - żytnie

Wygląda na to że ciasto kruche można wykonać bez masła i jest nadal bardzo smaczne.
Jest to bardzo prosty i szybki przepis i na pewno wam posmakuje.
Ciasto po upieczeniu jest chrupkie i zwarte a ponadto ma niezastąpiony głęboki smak. Mój mąż stwierdził, że smakuję trochę jak pełnoziarniste krakersy, które my uwielbiamy.

Więc zróbmy ciasto kruche idealne do wszystkiego.




Skłąsniki:

  • 150g mąki żytniej (około 1 1/3szk)
  • 100g mąki tortowej (około 3/4 szk.)
  • 1 1/2 łyżka siemia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7 łyżek oliwy
  • 3/8 szkl. zimnej wody
  • Biała fasola do pieczenia


/Piekąc tartę słodką można dodać razem z olejem 1- 1 1/2 łyżeczki miodu/

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, sól i wymieszać.
  2. Zrobić na środku dołek i wlać oliwę.
  3. Wygnieść całość widelcem tak aby powstała grudkowata masa.
  4. Następnie stopniowo dodawać wodę nadal ugniatając widelcem.
  5. Jak już ciasto zacznie się robić zwarte, ugniatać rękoma nadal dodając wodę aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne ale nie będzie się kleiło do rak.
  6. Z Ciasto uformować kulkę, zawinąć w folie i wstawić do lodówki na min. 1h
  7. Formę wyłożyć równomiernie ciastem, ugniatając je palcami. 
  8. Nakłuć dno widelcem wysypać białą fasolą i piec w rozgrzanym piekarniku 15min
  9. Wyjąć formę odsypać fasoli i wstawić na kolejne 5-15 minut aż całość się ładnie zrumieni.
Ciasto można używać do tart jak i zarówno do ciast.

Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz