Wygląda na to że ciasto kruche można wykonać bez masła i jest nadal bardzo smaczne.
Jest to bardzo prosty i szybki przepis i na pewno wam posmakuje.
Ciasto po upieczeniu jest chrupkie i zwarte a ponadto ma niezastąpiony głęboki smak. Mój mąż stwierdził, że smakuję trochę jak pełnoziarniste krakersy, które my uwielbiamy.
Skłąsniki:
- 150g mąki żytniej (około 1 1/3szk)
- 100g mąki tortowej (około 3/4 szk.)
- 1 1/2 łyżka siemia lnianego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 7 łyżek oliwy
- 3/8 szkl. zimnej wody
- Biała fasola do pieczenia
/Piekąc tartę słodką można dodać razem z olejem 1- 1 1/2 łyżeczki miodu/
Wykonanie:
- Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, sól i wymieszać.
- Zrobić na środku dołek i wlać oliwę.
- Wygnieść całość widelcem tak aby powstała grudkowata masa.
- Następnie stopniowo dodawać wodę nadal ugniatając widelcem.
- Jak już ciasto zacznie się robić zwarte, ugniatać rękoma nadal dodając wodę aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne ale nie będzie się kleiło do rak.
- Z Ciasto uformować kulkę, zawinąć w folie i wstawić do lodówki na min. 1h
- Formę wyłożyć równomiernie ciastem, ugniatając je palcami.
- Nakłuć dno widelcem wysypać białą fasolą i piec w rozgrzanym piekarniku 15min
- Wyjąć formę odsypać fasoli i wstawić na kolejne 5-15 minut aż całość się ładnie zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz