Przepis rewelacyjny. Niestety nie jestem jego autorką.
Przepis pożyczyłam z bardzo fajniej strony Eintopf tu znajdziesz oryginalny przepis.
Dokonałam lekkich zmian według własnych widzimiśii.
Moje dzieci i ja wciągaliśmy rybę nosem.
Sos jest lekko kwaskowy ale za to pyszny. Dzięki tej kwasowości papryka w sosie smakuje prawie jak z zalewy octowej.
Podałam rybę na kaszy pęczak, co było rewelacyjnym połączeniem. W oryginalny przepisie jest mowa o tym, że równie dobrze smakuje z ryżem.
Składniki:
- 3-4 filety ryby Mintaj (około 400g)
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2-3 ząbki czosnku, drobno poszatkowanych
- *1 puszka pomidorów + 3 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 80ml soku z białych winogron + płaska łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz
- ryż lub kasza pęczak do podania
*Ja jak zawsze użyłam puszki krojonych pomidorów Nasza Spiżarnia z biedronki o wadze 400g.
Wykonanie:
Wykonanie:
Przed upieczeniem |
Na patelni rozgrzać oliwę, na średnim ogniu i zeszklić na niej cebule.Piekarnik nastawić na 180C grzanie góra/dół.- Dodać paprykę i smażyć przez 4 min
Po upieczeniu - Dorzucić kapary i czosnek i smażyć kolejną minutę
- Wlać pomidory z puszki z wodą i przykryć patelnie.
- Całość dusić przez 10min.
- Zdjąć przykrywkę i gotować dalej do zredukowania płynu.
- Dolać sok z winogron i dalej gotować aż płyn się trochę wygotuję.
- Dodać przyprawy - zioła prowansalskie i sól oraz pieprz do smaku.
- Przelać sos do naczynia żaroodpornego i włożyć w niego rybę tak aby kawałki zaledwie nachodziły na siebie oraz aby były lekko pokryte sosem.
- Wstawić naczynie do piekarnika na 15min
- Podawać z ryżem lub kaszą pęczak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz