niedziela, 6 kwietnia 2014

Mintaj w sosie pomidorowym

Przepis rewelacyjny. Niestety nie jestem jego autorką.
Przepis pożyczyłam z bardzo fajniej strony Eintopf tu znajdziesz oryginalny przepis.
Dokonałam lekkich zmian według własnych widzimiśii.
Moje dzieci i ja wciągaliśmy rybę nosem.
Sos jest lekko kwaskowy ale za to pyszny. Dzięki tej kwasowości papryka w sosie smakuje prawie jak z zalewy octowej.
Podałam rybę na kaszy pęczak, co było rewelacyjnym połączeniem. W oryginalny przepisie jest mowa o tym, że równie dobrze smakuje z ryżem.

Nie zastanawiaj się tylko kup składniki i gotuj.




Składniki:
  • 3-4 filety ryby Mintaj (około 400g)
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno poszatkowanych
  • *1 puszka pomidorów + 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 80ml soku z białych winogron + płaska łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz
  • ryż lub kasza pęczak do podania

*Ja jak zawsze użyłam puszki krojonych pomidorów Nasza Spiżarnia z biedronki o wadze 400g.

Wykonanie:

Przed upieczeniem

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, na średnim ogniu i zeszklić na niej cebule.Piekarnik nastawić na 180C grzanie góra/dół.
  2. Dodać paprykę i smażyć przez 4 min
    Po upieczeniu
  3. Dorzucić kapary i czosnek i smażyć kolejną minutę
  4. Wlać pomidory z puszki z wodą i przykryć patelnie.
  5. Całość dusić przez 10min.
  6. Zdjąć przykrywkę i gotować dalej do zredukowania płynu.
  7. Dolać sok z winogron i dalej gotować aż płyn się trochę wygotuję.
  8. Dodać przyprawy - zioła prowansalskie i sól oraz pieprz do smaku.
  9. Przelać sos do naczynia żaroodpornego i włożyć w niego rybę tak aby kawałki zaledwie nachodziły na siebie oraz aby były lekko pokryte sosem.
  10. Wstawić naczynie do piekarnika na 15min
  11. Podawać z ryżem lub kaszą pęczak


Smacznego!!



Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz