sobota, 26 kwietnia 2014

Żółciutki ryż cytrynowy

Zakochałam się w tym ryżu po uszy. ma idealnie zrównoważone smaki i wedle upodobań zawsze można dodać jakieś ulubione warzywka. Ja bym mogła spałaszować ten ryż od razu po ugotowaniu ale zazwyczaj dodaje go do rybki na obiad.
Lubisz aromatyczny ryż to to będzie przepis dla ciebie!

Zaczynam!!





Gotowe w 30min

Składniki: (dla 3 osób jako samodzielne danie lub dla 4-5 osób jako dodatek)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • *800ml bulionu warzywnego
  • 1 1/3 szk. ryżu (250g)
  • starta skórka z 1/2 cytryny (dwie czubate łyżeczki)
  • 1 łyżka masła 15g
  • 2 marchewki starte na drobnej tarce (około 200g)
  • **80 g kukurydzy
  • parę kropelek oleju
  • 3/4 łyżeczki soli

*najlepiej własnej roboty ale może i być z kostki. Wkrótce podam przepis na domową kostkę rosołową
** ja używasz mrożonej pozwól jej chwilkę odtajać

Wykonanie:
  1. na patelni na średnim ogniu rozpuścić masło z olejem i podsmażyć wszystkie warzywa często mieszając (5 min).
  2. Dodać ryż i dalej smażyć. (1/2min)
  3. Dodać bulion, cytrynę i sól.
  4. Przykryć patenie, zaczekać aż się zagotuje, zmniejszyć ogień na minimum i często mieszając dusić aż ryż wchłonie całą wodę. (około15min)
  5. Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem na 2-5min aż ryż będzie miękki.
  6. Spożywać jako osobne danie lub jako dodatek do ryb.
Smacznego!!



Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz