piątek, 25 kwietnia 2014

Jajecznica na słodko z pieca

Tak tak dobrze przeczytaliście na słodko! Zanim pierwszy raz zjadłam taką jajecznice, też nie mogłam ogarnąć połączenia słodkości i jajecznicy, ale uwierzcie mi na słowo, że jest przepyszna.
Zazwyczaj robię jajecznice z samych białek które mi zostają z Chałki żytnio pszennej lub Chałki marmurek, ponieważ uważam że taka jest najlepsza. Oczywiście możesz też użyć całych jaj.
Można ją jeść z dodatkiem masła orzechowego własnej roboty, siemia lnianego, Nutelli, owoców, "mojego kisielku jabłkowego", syropu klonowego i wielu wielu innych.
Nie wierzycie mi, spróbujcie sami:


180C góra-dół/ pieczenie 15-20min

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan roztarty na mus
  • 3 białka z jajek L
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.


Wykonanie:


  1. Piekarnik rozgrzać do 180C
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
  3. Przelać masę do małego naczynia żaroodpornego (może być mała foremka do ciasta).
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20min. Jajka muszą się ściąć jak przy jajecznicy.
  5. W połowie czasu raz porządnie wymieszać widelcem.
  6. Wyciągnąć z piekarnika ponownie wymieszać widelcem przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz