środa, 9 kwietnia 2014

Ciasteczka CCC z masła orzechowego i płatków owsianych bez cukru

CCC to skrót dla Chocolate Chip Cookies czyli Amerykańskie ciasteczka chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku (zazwyczaj z kawałkami czekolady).
Ze względu na to,że cukier nie pojawia się w moim jadłospisie podczas Wielkiego Postu użyłam tylko miodu.Wedle upodobań mozna miód zastąpić brązowym cukrem.
Ciasteczka są niesamowicie pyszne i posiadają magiczne masło orzechowe, które jak już mówiłam tu i tu pomaga spalać kalorie. Również dodałam gorzkiej czekolady minimum 70% zawartości cacao, które pomoże ci w zredukowaniu stresu a to znów pomaga w lepszej przemianie materii.

Pieczemy??




175C góra-dół/ czas chłodzenia 30min/ czas pieczenia 10-12min

Składniki: (na 7-8 nie dużych ciastek)
  • *1/2 szk. zimnego Masło orzechowe własnej roboty
  • **6-7 łyżeczek miodu
  • 1/3 szk. płatków owsianych górskich
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
  • 50g Gorzka czekolada minimum 70%
  • 1 jajo M

*Jeżeli nie masz ochoty robić własnego masła orzechowego to możesz użyć kupnego.
** miód możesz zastąpić 3 łyżkami brązowego cukru

Wykonanie:

  1. Płatki, cynamon, sól i sodę wymieszać i odstawić na bok 
  2. Do innej miski wbić jajo i je roztrzepać aż lekko zblednie
  3. Do jajka dodać masło orzechowe wraz z miodem/cukrem i delikatnie ale dokładnie wymieszać gumową szpatułką/ drewnianą łyżką.
  4. Dodać miks płatków owsianych i znów wymieszać.
  5. Na koniec dodać gorzką czekoladę i połączyć. Zostawić parę kawałków do kroku nr. 10
  6. Przykryć miskę i wstawić na 30 min do lodówki.
  7. Piekarnik rozgrzać do 175C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  8. Jak piekarnik już się nagrzeje wykładać po jednej łyżce ciasta na papier do pieczenia i formować kulki lekko spłaszczone z wierzchu. Trzeba pozostawić większe odstępy ponieważ ciastka rosną.
  9. Wstawić do piekarnika i piec 9-10min.
  10. Jak już ciastka się zarumienią położyć odłożone kawałki czekolady na wierzchu każdego ciastka i wstawić do piekarnika na kolejne 2 minuty. (tylko pilnuj aby się nie spiekły za bardzo). Ciastka będą się wydawały miękkie ale po lekkim wystygnięciu będą chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku jak prawdziwe CCC.
  11. Wyjmij z piekarnika pozostaw na blaszce przez 3-4min i wyłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Ciastka są niesamowicie pyszne na ciepło ze szklanka mleka.

Smacznego!!




Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz