niedziela, 13 kwietnia 2014

Chałka żytnio pszenna

Uwielbiam chałkę i moim zdaniem nie ma nic lepszego niż zjeść słodziutką chałkę wiedząc że jet o wiele zdrowsza od kupnej która jest z toną cukru, konserwantami, sztucznymi aromatami, ulepszaczami, spulchniaczami i kto wie z czym jeszcze..
W mojej chałce część mąki zastąpiłam mąką żytnią ale można również użyć mąki pełnoziarnistej albo tylko pszennej.
Do wyboru jest wersja z cukrem lub miodem a wkrótce możesz tu też znaleźć wersje marmurkową czyli z cacao.
Upiecz sobie chałkę i zobacz jakie to proste.





175C góra-dół/ Wyrabianie około 15min/ nocne wyrastanie w lodówce minimum 12h/ wyrastanie już zaplecionej chałki 1h30min/ pieczenie 30-40min

Składniki: (na dwie duże chałki)

Ciasto:
  • *100ml letniej wody
  • *50ml letniego mleka
  • 27g drożdży
  • **5 żółtek (najlepiej L)
  • 2-3 łyżki miodu / lub 3-5 łyżek cukru (w zależności jak bardzo słodką lubisz chałkę)
  • ***2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 1/2 szk. mąki pszennej
  • 1 1/4 szk. mąki żytniej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 1 rozbełtane jajo + łyżka wody do posmarowania chałki

Kruszonka:
  • 65g mąki pszennej
  • ****60g mąki żytniej
  • 63g masła
  • *****łyżek miodu lub 42g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

*Ja wlewam mleko i wodę razem do rondelka i dosłownie chwilkę podgrzewam
** żółtka nadają chałce koloru i puszystości, dodanie białka by ją zrobiło ciężką i nie ciekawą. Ja nieraz dodaje nawet 6 żółtek.
*** Jeżeli nie masz ekstraktu z wanilii możesz część cukru zastąpić połową paczki cukru waniliowego. W ostateczności możesz użyć aromatu.
**** możesz użyć tylko mąki pszennej do przepisu kruszonki czyli w sumie 125g
***** kruszonka z miodem jest naprawdę pyszna i warto ją spróbować

Wykonanie:

Kruszonka:
  1. Mąki połączyć i dodać proszek do pieczenia.
  2. Z mąki wysypać górkę na stolnicy dodać zimne masło pokrojone w kostkę, miód lub cukier i żółtko.
  3. Całość pokroić nożem na drobną kruszonkę.
  4. Następnie szybko ale dobrze wygnieść, uformować kulkę i wstawić do zamrażalnika na minimum 20min maksymalnie 6 miesięcy.
  5. Jeżeli kruszonka mrozi się dłużej niż 1h przed użyciem lekko rozmrozić.

Ciasto:
Zawszę zaplataj z zewnątrz do środka
  1. Drożdże rozpuścić w mleku.
  2. Mieszając trzepaczki dodać żółtka, miód, olej, wanilie i sól.
  3. Dodać mąkę wymieszać do połączania składników, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 5min
  4. Następnie wygnieść ciasto (z maszyną około 4min ręcznie około 6-8min).
  5. Ciasto w przykrytej folia misce wstawić do lodówki na noc.
  6. Wyjąć ciasto z lodówki na obsypaną mąką stolnice i podzielić na dwie części.
  7. Każdą część podzielić na kolejnych 5 równych cześć i uformować wałki o długości mniej więcej 25-30cm.
  8. Z 5 wałków zaplatamy jedną chałkę. (zobacz ilustracje)
  9. Wyłożyć chałki na blachę z papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem z wodą (resztę jajka zachować na później)
  10. Odstawić chałkę w ciepłe miejsce na 1h
  11. Ponownie posmarować chałkę jajkiem i znów odstawić w ciepłe miejsce na 30min a w między czasie nagrzanego piekarnik do 175C
  12. Jeżeli kruszonka mrozi się dłużej niż 30min wyjąć ją na 15 min
    przed końcem rośnięcia chałki.
  13. Posypać chałkę kruszonką i wstaw do nagranego piekarnika na 30-40min. Chałka musi mięć złoty kolor i jak się w nią postuka wyda pusty dźwięk.
  14. Wyjąć chałkę i pozwolić przestygnąć.
Smacznego!!!



Chałka marmurkowa przepis już wkrótce na blogu




Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz