poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Masło orzechowe własnej roboty

Zaczęłam temat na FB o maśle orzechowym i jego niesamowitym działaniu spalającym kalorie nawet bez dodatkowych ćwiczeń.
Trzeba tylko mniej więcej 500Kcal z 2000Kcal zapotrzebowania dziennego zastąpić naturalnym masłem orzechowym lub fistaszkami. Podobno po 19 dniach organizm bez dodatkowych ćwiczeń spala aż 11% procent więcej kalorii.
Więc na początek trzeba takie masło posiadać i jak nie lepiej niż zrobienie samemu w domu z naturalnych składników.
Ja robię je bez miodu, ale jak lubisz słodkie masło orzechowe, dodaj jego trochę do smaku. Tylko pamiętaj każda dodana łyżeczka to dodatkowe 22Kcal.
Podam wam przepis na 390g masła orzechowego, które ma w sumie 2303Kcal więc jak będziecie zjadać 1/5 tej porcji dziennie to będzie to w sam raz.
Tylko nie przekraczajcie dziennej dawki kalorii które powinniście spożyć!!!

Więc zróbmy sobie masło orzechowe.




możesz odmierzać orzechy szklankami a efekt końcowy po uzyskaniu masła będzie taki, że będziesz miał zawsze około 1/2 mniej niż w formie stałej.

180C góra-dół/ prażenie 10min/ mielenie 5-15min(zależy od mocy blendera)

Orzechy ziemne przed uprażeniem
Składniki:(na około 390g gotowego produktu)
  • *3szk. orzechów ziemnych (404g)
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • miód (opcjonalnie do smaku jak chcesz słodkie masło orzechowe)
  • olej rośliny (w razie potrzeby rozcieńczenia)
*możesz kupić łuskane (ja kupuje normalne i je łuskam). Również możesz kupić już prażone (ja je sama prażę bo to pomaga w dalszym procesie)

Wykonanie:
Orzechy po uprażeniu

  1. Rozgrzać piekarnik do 180C
  2. Orzechy obrać i rozłożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia do pieczenia.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na złotobrązowy kolor przez 10 minut.
  4. Wyjąć i lekko przestudzić.
  5. Jeszcze ciepłe orzechy przełożyć do blendera i blendować. (Na początku mielenia orzechy zwiększa swoja objętość więc nie wypełniaj blendera aż po sam rant. Jak już zmiksujesz część orzechów dodaj resztę, która ci się nie zmieściła do blendera.)
  6. Jak orzechy będą już z grubsza posiekane, zatrzymać blender i zeskrobać brzegi i spód blendera. (Jeżeli lubisz masło orzechowe z kawałkami, można odłożyć trochę orzechów aby dodać je na końcu)
  7. Ponownie miksować, po około 1min ponowić czynność zeskrobywania.
  8. Tak postępować aż masa będzie gładka (ja dodatkowo jeszcze miksowałam blenderem ręcznym). Jeżeli masa jest za gęsta dodaj trochę oleju roślinnego. Teraz również można dodać odłożone kawałki orzechów do uzyskania grudkowatego masła orzechowego.
  9. Przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki do stężenia.


Smacznego!!


Przepisy które wykorzystują masło orzechowe:



Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz