Ostatnio mam fazę na dania z wędzoną makrelą, Wcześniej uważałam ją jedynie jako dodatek do kanapek, ale teraz marzy mi się ją mieszać ze wszystkim możliwym i tworzyć pyszne dania obiadowe.
Już pewnie widzieliście mój przepis na zdrową tartę z wędzoną makrelą, jeżeli nie to koniecznie zajrzyjcie do postu żytnia tarta z wędzoną makrelą.
Tym razem makrela wkomponowała się w aromatyczną potrawę z czerwonym pesto domowej roboty.
Danie polecam wszystkim miłośnika ryb i makaronów!!
180C termoobieg/ czas przygotowania 15-20min/ czas pieczenia 30-35min
Składniki: (3-4 osób)
- około 400g wędzonej makreli (ofiletowanej, bez skóry porwanej na kawałki)
- *około 350g makaronu spaghetti
- Parmezan i natka pietruszki do podania
**Pesto:
- 140g suszonych pomidorów w zalewie (osączonych)
- 20g parmezanu
- 50g migdałów
- Pół pęczka świeżej bazyli
- Pół pęczka świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 30ml oliwy z oliwek
- 30ml oleju rzepakowego
- 50-100ml wody
Chipsy pomidorowe:
- 3 małe pomidory (około 230g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1/8 łyżeczka pieprzu
- oliwa z oliwek
*Ja zawsze wychodzę założenia, że na jedną osobę przypada mniej więcej 116g makaronu.
**Pesto można przygotować nawet dzień wcześniej
Wykonanie:
Pesto:
- Wszystkie składniki do przecieru pomidorowego wrzucić do blendera i zmielić na gładką papkę.
- Dodać oleje oraz przecier pomidorowy i ponownie dobrze wymieszać.
- Następnie stopniowo dodawać wody, aż osiągnie się konsystencje luźnej papki, którą można bez problemu rozsmarować na rybie. (pesto nie może być za gęste)
- Wedle uznania doprawić solą i pieprzem do smaku (Przed doprawianiem warto spróbować, gdyż pomidory są już bardzo aromatyczne i nieraz nie trzeba dodatkowych przypraw)
Chipsy Pomidorowe:
- Rozgrzać piekarnik do 180C
- Połączyć wszystkie przyprawy.
- Pokroić pomidory w grube plastry i wyłożyć na posmarowany oliwą papier do pieczenia.
- Następnie obficie obsypać pomidory mieszanką przypraw i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35min
Wykończenie:
- Wstawić wodę na makaron i ugotować go al dente.
- Wyłożyć dno natłuczonego żaroodpornego naczynia kawałkami ryby i posmarować z wierzchu 3/4 pesto.
- Na 10 min przed końcem pieczenia pomidorów dostawić rybę.
- Po upływie czasu pieczenia wyjąć wszystko z piekarnika.
- Do żaroodpornego naczynia z rybą i pesto dorzucić makaron oraz resztę pesto, dobrze wymieszać.
- wyłożyć porcje na talerz osypać drobno posiekaną pietruszką oraz parmezanem i udekorować chipsami pomidorowymi.
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz