niedziela, 13 kwietnia 2014

Truskawka w sosie pomarańczowym dodatek do deserów

Tak na szybko chce wam przedstawić prosty sos pomarańczowy z kawałkami truskawek, który jest nisko kaloryczny, bez mąki pszennej, jajek i cukru. Nadaje się jako dodatek do niemalże każdego deseru.

Naprawdę warto spróbować.





Składniki: 
  • 3/4 łyżki miodu (dla weganów użyj syropu klonowego lub z agawy)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szk. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • *500g truskawek

*jak używasz mrożonych truskawek dobrze je rozmroź i porządnie odcedź

Wykonanie:
  1. W małym rondelku połączyć mąkę z miodem.
  2. Wlać sok, gotować na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
  3. Dalej gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. (około 1min)
  4. Zdjąć z ognia i wymieszać z ekstraktem.
  5. Odstawić na bok do ostygnięcia.
  6. Jak sos będzie już letni ale jeszcze nie stężał dodać truskawki i delikatnie wymieszać, tak aby pokryło wszystkie truskawki.
  7. Wstawić do lodówki na 30min.
  8. Dekorować sosem dowolne desery.
smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz