środa, 23 kwietnia 2014

Jajka niespodzianki szybko i łatwo zrobione w domu.

Już w zeszłym roku planowałam zrobić na Wielkanoc moim dzieciakom ich indywidualne i wyjątkowe jajka niespodzianki. Nie było mi dane tego dokonać w 2013, ale za to w tym roku były one pełnym sukcesem.
Jajka składają się z mieszanki mlecznej, gorzkiej i białej czekolady i są nadziewane groszkami czekoladowymi oraz małą niespodzianką. Do jajek można włożyć prawie wszystko.
Aby zrobić takie super jajka trzeba zakupić formę silikonową, która co roku w okresie Wielkanocy jest dostępna w Biedronce i Carrefourze. Ja za swoją dałam 4zł i uważam że była to super inwestycja.
Dzieciaki cieszyły się niezmiernie ze swoich sygnowanych wielkich jaj, z pyszną czekoladą i niespodzianką.
Spróbujcie sami, jest to naprawdę proste i daje mnóstwo radości.




Składniki: (na dwa jajka z niespodzianką)
  • *1 czekolada mleczna (około 100g)
  • *1 czekolada gorzka (około 100g)
  • *1 czekolada biała (około 100g)
  • 1 paczka groszków czekoladowych (polecam z Biedronki)
  • **plastikowe jajko 
  • niespodzianka (zabawka)

* Ja użyłam czekolad Magnetic z biedronki które maja po 90g każda
** Ja zawsze zostawiam sobie parę jajek z kinder niespodzianek lub z większych jajek np. z autami lub myszką Mini (dostępne w Carrefourze).

Wykonanie:
  1. Czekoladę mleczną i gorzką pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Po łyżeczce/półtorej czekolady wyłożyć do każdego jajka i równomiernie rozprowadzić po ściankach. (będą potrzebne 4 połówki). Resztę czekolady odstawić.
  3. Formę z czekoladą wstawić do lodówki na 5-7min do ścięcia się czekolady.
  4. Następnie wyjąć jajka i nałożyć na nie kolejną warstwę czekolady, tak aby nie było prześwitów. Brzegi które później będą łączone wygładzić palcem. (ważne jest aby zostawić 1 1/2 łyżeczki czekolady do zamknięcia jajka)
  5. Formę wstawić do lodówki na 20-25 min do całkowitego ścięcia czekolady.
  6. Przez ten czas rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  7. Wyjąć formę z lodówki i do każdej połówki wyłożyć 1 1/2 łyżeczki białej czekolady (czekolada powinna być w temperaturze pokojowej aby nie rozpuściła ciemnej czekolady). Rozprowadzić równomiernie łyżeczką po powierzchni ciemnej czekolady. (możesz sobie zostawić trochę czekolady do dekoracji jaja)
  8. Wstawić do lodówki do całkowitego ściśnięcia się czekolady. Około 20-30min.
  9. Wyjąć formy wsypać do jednej połówki groszki czekoladowe, wyłożyć na wierzch plastikowe jajko z niespodzianką i oblać rant odłożoną mieszanką ciemnych czekolad, konieczne będzie podgrzanie jej w kąpieli wodnej aby była płynna. (najlepiej przełożyć czekoladę do woreczka śniadaniowego, odciąć mały kawałek rogu i wycisnąć cienką ścieżką dookoła rantu jajka.)
  10. Wyciągnąć drugą pustą połówkę jajka i położyć na wierzch tego z groszkami i niespodzianką. Przytrzymać parę sekund. 
  11. Z drugim jajkiem postąpić tak samo.
  12. Ponownie wstawić do lodówki na około 5-10 min.
  13. Teraz ostrożnie wyjąć jajko, przy ciepłych rękach zalecane jest aby czekoladę łapać przez np. ręczniczek papierowy inaczej czekolada się rozpuści i pozostaną ślady palców.
  14. Zrobić sobie podstawkę z np. kawałka rolki po papierze toaletowym i wstawić w nią jajo.
  15. W razie konieczności dookoła łączenia jeszcze raz rozprowadzić czekoladę i po paru sekundach wygładzić palcem.
  16. Dekorować jajko wedle upodobań.
  17. Wyjątkowe i pomysłowe jajko gotowe.
Smacznego!!!







Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz