Już w zeszłym roku planowałam zrobić na Wielkanoc moim dzieciakom ich indywidualne i wyjątkowe jajka niespodzianki. Nie było mi dane tego dokonać w 2013, ale za to w tym roku były one pełnym sukcesem.
Jajka składają się z mieszanki mlecznej, gorzkiej i białej czekolady i są nadziewane groszkami czekoladowymi oraz małą niespodzianką. Do jajek można włożyć prawie wszystko.
Aby zrobić takie super jajka trzeba zakupić formę silikonową, która co roku w okresie Wielkanocy jest dostępna w Biedronce i Carrefourze. Ja za swoją dałam 4zł i uważam że była to super inwestycja.
Dzieciaki cieszyły się niezmiernie ze swoich sygnowanych wielkich jaj, z pyszną czekoladą i niespodzianką.
Składniki: (na dwa jajka z niespodzianką)- *1 czekolada mleczna (około 100g)
- *1 czekolada gorzka (około 100g)
- *1 czekolada biała (około 100g)
- 1 paczka groszków czekoladowych (polecam z Biedronki)
- **plastikowe jajko
- niespodzianka (zabawka)
* Ja użyłam czekolad Magnetic z biedronki które maja po 90g każda
** Ja zawsze zostawiam sobie parę jajek z kinder niespodzianek lub z większych jajek np. z autami lub myszką Mini (dostępne w Carrefourze).
Wykonanie:
- Czekoladę mleczną i gorzką pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Po łyżeczce/półtorej czekolady wyłożyć do każdego jajka i równomiernie rozprowadzić po ściankach. (będą potrzebne 4 połówki). Resztę czekolady odstawić.
- Formę z czekoladą wstawić do lodówki na 5-7min do ścięcia się czekolady.
- Następnie wyjąć jajka i nałożyć na nie kolejną warstwę czekolady, tak aby nie było prześwitów. Brzegi które później będą łączone wygładzić palcem. (ważne jest aby zostawić 1 1/2 łyżeczki czekolady do zamknięcia jajka)
- Formę wstawić do lodówki na 20-25 min do całkowitego ścięcia czekolady.
- Przez ten czas rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
- Wyjąć formę z lodówki i do każdej połówki wyłożyć 1 1/2 łyżeczki białej czekolady (czekolada powinna być w temperaturze pokojowej aby nie rozpuściła ciemnej czekolady). Rozprowadzić równomiernie łyżeczką po powierzchni ciemnej czekolady. (możesz sobie zostawić trochę czekolady do dekoracji jaja)
- Wstawić do lodówki do całkowitego ściśnięcia się czekolady. Około 20-30min.
- Wyjąć formy wsypać do jednej połówki groszki czekoladowe, wyłożyć na wierzch plastikowe jajko z niespodzianką i oblać rant odłożoną mieszanką ciemnych czekolad, konieczne będzie podgrzanie jej w kąpieli wodnej aby była płynna. (najlepiej przełożyć czekoladę do woreczka śniadaniowego, odciąć mały kawałek rogu i wycisnąć cienką ścieżką dookoła rantu jajka.)
- Wyciągnąć drugą pustą połówkę jajka i położyć na wierzch tego z groszkami i niespodzianką. Przytrzymać parę sekund.
- Z drugim jajkiem postąpić tak samo.
- Ponownie wstawić do lodówki na około 5-10 min.
- Teraz ostrożnie wyjąć jajko, przy ciepłych rękach zalecane jest aby czekoladę łapać przez np. ręczniczek papierowy inaczej czekolada się rozpuści i pozostaną ślady palców.
- Zrobić sobie podstawkę z np. kawałka rolki po papierze toaletowym i wstawić w nią jajo.
- W razie konieczności dookoła łączenia jeszcze raz rozprowadzić czekoladę i po paru sekundach wygładzić palcem.
- Dekorować jajko wedle upodobań.
- Wyjątkowe i pomysłowe jajko gotowe.
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz