Siostra podesłała mi rewelacyjny przepis na super błyskawiczny chlebek bez drożdży. Ja zrobiłam z niego wersje żytnią i trochę zmieniłam ilości składników aby ciasto zmieściło się w mojej foremce.
To jest pierwsza odsłona tego chlebka i mam nadzieje, że będę piekła go jeszcze w wielu innych, którymi się na pewno z wami podzielę.
Oryginalny przepis po niemiecku znajdziesz tutaj
Oryginalny przepis po niemiecku znajdziesz tutaj
Chcesz gorące pieczywo a masz akurat około 60min czasu, to weź się za wyrabianie ciasta!!!
180C góra-dół/ wyrabianie do 10min/ pieczenie 40-45min/czekanie 10min/ foremka 23cm
Składniki: (1 chlebek z podłużnej formy 23cm)
- 350g mąki żytniej razowej
- 21g proszku do pieczenia
- 1 2/3 łyżeczki soli
- 350g naturalnego serka homogenizowanego
- 3 jaja S lub 1 jajo L i jedno S
- 1 1/4 łyżeczki miodu
- 23g orzechów laskowych
- 1 2/3 łyżeczki siemia lnianego rozdrobnionego w Moździerzu
- w razie potrzeby trochę mleka
Wykonanie:
- Foremkę natłuścić i obsypać mąką kukurydzianą.
- Mąkę, proszek i sól połączyć i odstawić na bok.
- W innej misce roztrzepać serek z jajkami.
- Do serka dodać wszystko oprócz mieszanki mącznej i wymieszać.
- Używając miksera z końcówką do ugniatania dodać mąki i miksować. (w razie konieczności dodać trochę mleka, moje ciasto kleiło się do rąk i tak je zostawiłam)
- Jak składniki się połączą wyjąć z miski i uformować bochenek chleba, mieszczący się w foremce. (jak ciasto klei się do rąk oprószyć je mąką)
- Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu.
- Piec 40-45min. Jeżeli chlebek rumieni się za bardo przykryć go papierem do pieczenia.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić kolejne 10min w foremce.
- Następnie wyjąć chlebek i wyłożyć na kratkę do ostygnięcie.
- Jeżeli chcesz jeść ciepły chlebek możesz go równie dobrze owinąć w cienką ściereczkę, aby nie ostygł za szybko i postawić na stół.
Chlebek smakuję ze wszystkim.
Smacznego!!!
Na zdjęciu Chleb 1-2-3, Pasta ze suszonych śliwek- odsłona I i II i jajko sadzone w avocado |
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz