Szybko, prosto i smacznie. Po co się męczyć jak można tak szybko i bez wysiłku przyszykować ciasto.
Tym razem ciasto było u nas w formie mazurka, jak dla mnie super sprawa. Udekorowałam je po prostu czekoladą, Nutellą, karmelem i płatkami migdałów.
Podam wam przepis na ciasto podstawowe a na koniec postu znajdziecie sposób dekorowania go jak mazurka.
Zapraszam do przepisu.
Składniki: (*u mnie forma 14x23x7cm)- 300-310g daktyli/ lub suszonych śliwek albo moreli (ja dodałam jeszcze dodatkowo 60g suszonej żurawiny)
- 340g wiórków kokosowych
- ulubione owoce: Ja dałam - 10 średnik truskawek (około 230g), 3 średnie kiwi (około 240g), 1 duże mango (około 240g) i parę suszonych śliwek (około 30g) do uzupełnienia luk.
- **plastry bananów lub ananasa pokrojone w plastry (opcjonalne)
*Ja użyłam plastikowego pojemnika śniadaniowego z przykrywką
(okazało się że forma jest dosyć duża i radzę robić
o połowę mniejsze ciasto gdyż, jest ono mocno sycące)
**Ja użyłam 4 duże banany. (aby banany nie robiły się brązowe można je w pierwszej kolejności włożyć do innej miski lekko
skropić cytryną, obtoczyć i dalej kontynuować proces przyrządzania).
Wykonanie:
- Jeżeli używamy plastrów banana lub ananasa, należy ułożyć
je płasko na dnie i bokach formy, tak jakby się wykładało spód do ciasta. - Do blendera wrzucić suszone owoce i wiórki kokosowe i miksować aż uzyska się gęstą i kleistą masę.
- Wyłożyć 2/3 tej masy na banany, dobrze dociskając i sprawdzając czy zostały wypełnione wszystkie luki pomiędzy bananami.
- Następnie do środka powstałego dołka poprzekładać warstwami ulubione owoce. Np. Truskawki w plastrach, no to kiwi w plastrach, na wierzch mango w plastrach i uzupełnić śliwkami luki tak aby powierzchnia była w miarę płaska.
- Pokryj całość odłożonym ciastem i wstaw do lodówki najlepiej na noc a minimalnie na 3-4h
- Delikatnie poluzuj brzegi nożem odwróć je do góry nogami na talerz i lekko wyciśnij lub wystukaj ciasto z formy. Gotowe.
Smacznego!!!
- 30g mlecznej czekolady
- 30g gorzkiej czekolady
- 1/2 -1 1/2 łyżki masła
- 3 krówki
- 1/2 łyżeczki mleka
- 1/2 - 1 łyżeczki masła
- parę płatków migdałowych
- 1-3 łyżek Nutelli
- Do żaroodpornej miseczki włożyć czekolady i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło tak aby czekolada była w w miarę płynna i odstawić na bok.
- Przez ten czas rozpuść krówki w rondelku z mlekiem.
- Przelać karmel przez drobne sitko, dodać masło, wymieszać i odstawić na bok.
- Teraz rozprowadzić czekoladę równomiernie szpatułką na wierzchu ciasta. Resztę włożyć do torebki śniadaniowej z odciętym rogiem do dekoracji i odłożyć na bok (nie odcinać za dużo aby strumień wypływającej czekolady był dosyć cienki)
- Karmel przełożyć do woreczka śniadaniowego z odciętym rogiem tak aby ścieżka wyciskana była cienka.
- Teraz udekoruj ciasto karmelem, czekoladą, migdałami i Nutellą wedle uznania.
Ja Nutelle dałam do szprycy i zrobiłam dekoracyjny rant.
Wkrótce kolejne odsłony tego ciasta!!
Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz