wtorek, 1 kwietnia 2014

mój kisielek jabłkowy - bez mąki i cukru

Witajcie
chcę wam zaprezentować kisielek jabłkowy, który można jeść prosto z miseczki :) lub dodawać do różnych potraw i deserów.
Nie trzeba go dosładzać ponieważ czerpie on słodycz z żurawiny i skórki z jabłek.
Sami spróbujcie jest super!




Składniki: (na małą miseczkę kiślu)

  • 20szt. żurawiny suszonej (11g)
  • 2 średnie jabłka (355g)/ umyte, nie obrane, wydrążone i pokrojone w ósemki
  • 1/2 szk. wody (125ml)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • *1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)


* Jak lubicie bardzo słodkie kiśle możecie dodać miodu, ja go nigdy nie dodawałam.

Wykonanie:
  1. Jabłko oraz żurawinę wrzucić do garnka, zalać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu aż wyparuję woda.(około 15min) Ważne jest aby mieszać od czasu do czasu aby jabłka się nie przypaliły.
  2. Jak woda już wyparuje gotować dalej cały czas mieszając aż jabłka się rozpadną i zaczną lekko gęstnieć. Zajmie to mniej więcej 4min.
  3. Zdjąć z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki mus.
  4. Pozwolić lekko ostygnąć i szamać :)


Smacznego!!!


Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz