Witajcie
chcę wam zaprezentować kisielek jabłkowy, który można jeść prosto z miseczki :) lub dodawać do różnych potraw i deserów.
Nie trzeba go dosładzać ponieważ czerpie on słodycz z żurawiny i skórki z jabłek.
Sami spróbujcie jest super!
Składniki: (na małą miseczkę kiślu)
- 20szt. żurawiny suszonej (11g)
- 2 średnie jabłka (355g)/ umyte, nie obrane, wydrążone i pokrojone w ósemki
- 1/2 szk. wody (125ml)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- *1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
* Jak lubicie bardzo słodkie kiśle możecie dodać miodu, ja go nigdy nie dodawałam.
Wykonanie:
- Jabłko oraz żurawinę wrzucić do garnka, zalać wodą, przykryć i dusić na małym ogniu aż wyparuję woda.(około 15min) Ważne jest aby mieszać od czasu do czasu aby jabłka się nie przypaliły.
- Jak woda już wyparuje gotować dalej cały czas mieszając aż jabłka się rozpadną i zaczną lekko gęstnieć. Zajmie to mniej więcej 4min.
- Zdjąć z ognia i całość zmiksować blenderem na gładki mus.
- Pozwolić lekko ostygnąć i szamać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz