piątek, 16 maja 2014

Zapiekanka z chałką na słodko (bez cukru)



Zawsze gdy piekę chałki z tych przepisów:

Chałka marmurek
Chałka żytnio pszenna

I zostanie coś na następny dzień to lubię zapiec ją sobie i zjeść od tak bez niczego lub jak mnie nachodzi ochota to smaruję gotową zapiekankę, serkiem kanapkowym lub mocno schłodzonym moim kisielkiem jabłkowy. Moje dzieci uwielbiają używać Nutelli.
Czasami zapiekam Chałkę na wytrawnie. Ten przepis dostępny jest tu.
Ze względu na to, że cukier nie pojawiał się w moim jadłospisie podczas Wielkiego Postu użyłam tylko miodu.

Więc jak ci zostało trochę chałki to naprawdę warto spróbować tego przepisu.


200C termoobieg/przygotowanie około 10min/ pieczenie 20-25min


Składniki:

  • 7-8 kromek Chałki żytnio-pszennej lub chałki classic
  • 400ml mleka 1,5%
  • *3 jaja L
  • **1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30-40g masła lub margaryny (wedle własnych upodobań)
  • ***1/4 szkl miodu lub 1/2 szkl cukru
*Jak się nie ma jajek można użyć 250g serka homogenizowanego, a dla wersji wegańskiej 2 łyżki mocno zmielonego siemia lnianego + 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub 3 łyżki mąki owsianej +  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie masz mąki owsianej zmiel na drobno płatki owsiane)
**Można użyć również parę kropel aromatu
*** dla wersji wegańskiej można użyć syropu z agawy lub syropu klonowego

Wykonanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 200C
  2. W miseczce dobrze wymieszać mleko, jajka, miód/cukier, i cynamon.
  3. Przelać płyn do naczynia żaroodpornego i wyłożyć na wierzch kromki chałki przyciskając je palcami do dna. (w przerwy pomiędzy kromkami wyłożyć kawałki porwanej chałki). Pozostawić całość na 5min do nasiąknięcia. (Chałka powinna wciągnąć minimum połowę płynów, jak tak nie jest dodać jeszcze jedną kromkę)
  4. Wszystkie okruchy kruszonki, które poodpadały posypać na wierzch.
  5. Masło/margarynę porwać na kawałki i wyłożyć na wierzch chałki.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25min. Zapiekanka powinna się zrumienić z wierzchu i wyrosnąć jak suflet. (po wyjęciu z piekarnika opadnie)
  7. Wyjąć z piekarnika jeść sote lub podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!



Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz