Znam bardzo wiele osób, które nie zjedzą mięsa z rosołu. A moim zdaniem takie mięso można wykorzystać na wiele sposobów, wystarczy odpowiednio doprawić i oprawić :)
To jeden z wielu pomysłów na mięso z rosołu.
180C góra-dół/ czas pieczenia 20-30min
Składniki:
- 500g mięsa drobiowego z rosołu zmiksowanego w blenderze
- 3 małe marchewki z rosołu pokrojone w cienkie plastry
- 1 mała cebula poszatkowana(około 60g)
- 1- 1 1/2 szkl mleka
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- *sól do smaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 10-30g sera gouda startego (wedle upodobań)
- 300g mąki
- 4jaja
- 40g masła lub margaryny (rozpuszczone i ciepłe)
- 1 łyżeczka miodu lub 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 500ml mleka 1,5%
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 3 czubate łyżki mąki
- 620ml mleka 1,5%
- 1 kostka rosołowa
* Nie podaje ile dokładnie soli powinniście dosypać ponieważ to całkowicie zależy od tego jak słony był rosół i ile wchłonie kurczak przy podsmażaniu. Ja kiedyś dodałam nawet 2-3 łyżeczki bo kurczak wcale nie był słony).
** Do smażenia tego rodzaju naleśników przyda się specjalne urządzenie. Ja posiadam maszynę silvercrest z lidla i jestem naprawdę bardzo zadowolona.
Wykonanie:
Podawać z ulubioną sałatką.
** Do smażenia tego rodzaju naleśników przyda się specjalne urządzenie. Ja posiadam maszynę silvercrest z lidla i jestem naprawdę bardzo zadowolona.
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180C góra-dół.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule około 4-5 min.
- Dodać czosnek, przemieszać i dorzucić mięso oraz marchewkę.
- Całość podgrzać i dolać połowę mleka.
- Gotować na średnim ogniu aż mleko się wchłonie i dodać resztę mleka.
- Ponownie gotować do wchłonięcia się mleka. (mięso powinno teraz mieć konsystencje papki)
- Przyprawić do smaku i odstawić całość na bok.
- Wszystkie składniki naleśników wymieszać mikserem tak aby nie było grudek.
- Wstawić do lodówki na min 1 h.
- Po wyjęciu z lodówki wymieszać łyżką i ewentualnie dodać trochę mleka aby konsystencja była w miarę płynna.
- Smażyć naleśniki najlepiej na urządzeniu do crepes.
- Farsz podzielić na 9 równych części a następnie wysmarować nim każdy naleśnik i zwinąć go w rulon.
- Każdy rulon pociąć na około 5cm kawałki.
- Masło rozpuścić w rondelku i dodać mąki.
- Całość lekko podgrzać nie pozwolić mieszance się przyrumienić.
- Wlewać powoli mleko cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki.
- Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.
- Dodać kostkę rosołową i dalej mieszać aż sos lekko zgęstnieje.
- Wylać równomiernie 2-3 łyżki sosu beszamelowego na dno naczynia żaroodpornego.
- Ułożyć krótkie ruloniki z naleśników w pionie w naczyniu i zalać resztą sosu.
- Całość posypać startym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż ser się lekko zrumieni 20-30min
Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz