Tym razem coś idealnego do kawy, chrupiące ciasteczka z truskawkami.
Tym razem użyłam mieszanki mąki pszennej i płatków owsianych i dosłodziłam miodem.
Jednak coraz częściej zastanawiam się nad zakupem 100% Stevii. Słyszałam różne opinie na temat tego słodzika, ale muszę sama się przekonać jak go użyć aby było dobrze i czy w ogóle będzie mi odpowiadał.
A może wy macie jakieś doświadczenia ze Stevią? Piszcie w komentarzach. Oczywiście mile widziane wszystkie opinie negatywne i pozytywne.
Wróćmy więc do ciastek. Zapraszam do przepisu.
na zdjęciu z lodami z bananów - lekko czekoladowe |
200C góra-dół/pieczenie 20-25min
Składniki:
- *1szkl truskawek (około 120g)
- 1 1/4 szkl płatków owsianych górskich, zmielonych na mąkę
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
- 2 łyżki miodu
- 85g margaryny do pieczenia
- 1/4 szkl chudego mleka (ja użyłam 1,5%)
*Do tych ciastek dobrze jest użyć małych truskawek lub pokroić je na małe kawałki.
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200C grzanie góra-dół.
- Truskawki zalać jedną łyżką miodu, wymieszać do całkowitego pokrycia i odstawić na bok.
- Do oddzielnej miski wsypać mąkę oraz płatki owsiane, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać.
- Margarynę pokroić w drobną kostkę i dodać wraz z pozostałą łyżką miodu do mąki.
- Palcami przecierać mąkę z margaryną i miodem do uzyskania małych drobinek.
- Dodać owoce i wymieszać do ich pokrycia mieszanką mączną.
- Dolać mleka i drewnianą łyżką przemieszać (trzeba mieszać na tyle delikatnie aby nie rozgnieść owoców).
- Wyjąc z miski na obficie obsypaną stolnice mąką, uformować kule, spłaszczyć na placek o wysokości 2cm. (ponownie trzeba uważać aby nie rozgnieść za bardzo owoców).
- Placek pokroić jak pizze na 8 równych części i każdy kawałek wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. (ważne jest aby zachować odstępy. Ciastka troszeczkę urosną).
- Całość piec 20-25min do uzyskanie złotego koloru.
Ja podałam ciasteczka z lodami bananowymi o lekkim smaku czekolady, gorąco polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz