Oto jeden z przepisów mojego autorstwa. Jest on naprawdę łatwy a sernik bajkowo smaczny. Dzisiaj nadeszła pora aby się nim z wami podzielić.
Składniki: (sernik o średnicy 18-19cm)
- Garść orzechów ziemnych nie solonych
 
Spód:
- *220g ciasteczek typu oreo
 - 100g masła
 - 20g gorzkiej czekolady
 - 20g mlecznej czekolady
 
Masa serowa:
- **400g serka kanapkowego light
 - ***120g kremówki
 - 1 paczka cukru waniliowego
 - 4 płaskie łyżki cukru brązowego
 - 2 płaskie łyżki masła orzechowego własnej roboty (nie słodzone tylko solone)
 - 1 1/2 łyżeczki żelatyny
 - 40ml wody
 
Polewy:
- 20g gorzkiej czekolady
 - 20g mlecznej czekolady
 - 1-3 łyżeczek masła
 - 3-4 krówek
 - 1/2 łyżeczki mleka
 - 1 łyżeczka masła
 
*Ja używam z Tesco bo zawsze są i są w przystępnej cenie.
** Ja używam serka Delikat z biedronki w podłużnych pudełkach
*** tu również używam biedronkowskiej 30%
Wykonanie:
- Wyłożyć spód 18cm formy ze zdejmowaną obręczą papierem do pieczenia.
 
spód:
- Ciastka zblendować.
 - Masło rozpuścić i dodać do ciastek.
 - Ponownie porządnie zmiksować w blenderze.
 - Masą wyłożyć spód formy do sernika oraz rant do 3/4 wysokości formy i wstawić do lodówki.
 - Czekolady pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
 - Dać jej lekko ostygnąć i następnie równomiernie rozprowadzić po całym spodzie.
 - Wstawić do lodówki.
 
Masa serowa:
- żelatynę zalać wodą i ostawić na 5min.
 - Rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
 - Minimum 12h chłodzoną kremówkę wlać do miski, ubijać przez parę sekund i dodać cukier waniliowy.
 - Dalej miksować, Jak już będzie można rysować ósemki na kremówce, powoli stałym strumieniem ciągle ubijając wlewać połowę żelatyny. (Żelatyna musi być płynna i w temperaturze pokojowej)
 - Teraz ubić kremówkę na sztywno.
 - Następnie szybko ubić ser, cukier, masło orzechowe, dodać drugą połowę żelatyny i dobrze wymieszać.
 - Dodawać po łyżce kremówki do masy serowej i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia mas.
 - Wlać całość na schłodzony spód, na wierzchu ułożyć orzechy ziemne lekko je dociskając do masy. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (najlepiej na całą noc)
 - Na 15 min przed podaniem polać polewami
 
Polewy:
- Czekolady pokruszyć do żaroodpornej miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
 - Dodać masło tyle aby czekolada była płynna ale nie lejąca się. Odstawić na bok do ostygnięcia.
 - Krówki rozpuścić w rondelku dodać mleko, wymieszać i przesiać przez drobne sitko.
 - Dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
 - Każdą z powyższych mas włożyć do osobnego woreczka śniadaniowego z małym kawałkiem odciętego rogu.
 - Dekorować ciasto wedle uznania.
 
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz