Kochani ten przepis to jeden z tych który świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Jest to forma gęstej zupy mlecznej z kładzionymi kluseczkami z bananem, która jak zastygnie może służyć jako śniadanie na zimno. Super sprawa.
Przepis widziałam już na wielu stronach, z różnymi składnikami. Ale oto moja wersja tego przepysznego śniadanka.
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mleka 1.5% (może też być sojowe, migdałowe lub kokosowe)
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1/4 małej laski z wanilii (ewentualnie kropelkę, dwie aromatu)
- 3 kopiaste łyżki mąki (około 90g)
- 1 banan (około 90g bez skórki)
- 1 jajo M
- Mleko z wanilią wlać do rondelka i zagotować.
- Banana rozgnieść na mus, dodać do niego mąkę oraz jajko i dobrze wymieszać. (Ciasto ma mieć konsystencje ciepłego budyniu czyli ma być zwarte ale nadal się lekko przelewać).
- Jak mleko już się zagotuje powoli małym strumieniem (najlepiej łyżeczką) wlewać masę bananową do mleka. (trzeba od czasu do czasu zamieszać tak aby nic nie przywarło do dna).
- Sporadycznie mieszając gotować do lekkiego zagęszczenia się mleka (około 2-3min).
- Jeść na ciepło lub na zimno.
- Jak na zimno to przelać do słoika i wstawić do lodówki.
Ja często zanim schowam słoik do lodówki dodaje rożne dodatki typu orzechy laskowe, żurawinę, ziarna itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz