niedziela, 15 czerwca 2014

Lody z bananów - masło orzechowe

Lody na podwieczorek lub drugie śniadanie? Czemu nie, jeżeli są zrobione z bananów.

Z lewej lody o smaku masła orzechowego z prawej Straciatella

Składniki:
  • 4 duże banany
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić paroma kropelkami aromatu)
  • *2-3 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)

*Ja jogurtu nie dodaje wole je takie czyste.

Wykonanie:
  1. Banany obrać i pokroić w plastry
  2. Wyłożyć na papier do pieczenia w dużym naczyniu odpornym na mrożenie i wstawić do zamrażalnika. Banany muszą się mrozić min 1h
  3. Wyjąc banany i wrzucić do blendera, zmiksować, dodać dodatki i ponownie wymieszać.
  4. W ty momencie można podawać jako miękkie lody lub wstawić ponownie do zamrażalnika na minimum 2h.
  5. Podawać w kulkach.
Smacznego!!!

Podoba ci się przepis?
A może już go wypróbowałaś/eś?
Daj mi znać co o nim sądzisz!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz